Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonečané mají stále ještě možnost získat od města kompostér

Obyvatelé v Jablonci nad Nisou mají stále ještě možnost zapůjčit si od města bezplatně kompostér. Radnice jich má k dispozici 1200, na jejich pořízení získala dotaci. Žádosti o kompostéry mohli Jablonečané podávat od 1. března, do konce měsíce jich radnice dostala přes 700, stále je jich tedy zhruba 500 k dispozici. První kompostéry bude radnice vydávat v posledním dubnovém týdnu a připravuje novou výzvu.

Jablonec se rozhodl od letošního roku rozšířit možnost třídění biologického odpadu. Dosud ho obyvatelé museli vozit do sběrných dvorů nebo čekat na velkoobjemové kontejnery, které radnice přistavuje čtyřikrát do roka. "Požádat o zapůjčení kompostéru mohou jak fyzické osoby, tak například družstva či společenství vlastníků," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Ve městě přibude také pět velkých kontejnerů na bioodpad nebo štěpkovač. Na projekty za 6,4 milionu korun získala radnice 85 procent z Operačního programu Životní prostředí. Město do budoucna plánuje i výstavbu kompostárny.

Kompostéry jsou zatím uskladněny v areálu Jablonecké energetické, kde je také budou obyvatelům vydávat. "S žadateli na místě sepíšeme smlouvu a kompostér jim předáme. O termínech vydávání budeme všechny informovat e-mailem, případně telefonicky," popsala postup Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně. Další kompostéry se podle ní budou rozdělovat v květnu a v červnu. Do roku 2023 je radnice lidem bezplatně zapůjčí, pak přejdou do jejich vlastnictví.

Po první březnové vlně podávání žádostí zůstalo v zásobě ještě téměř 500 kompostérů. "Na jednání dubnového zastupitelstva budu předkládat vyhlášení další výzvy pro předkládání žádostí o kompostéry. Tentokrát to bude výzva bez časového omezení, což je pro občany výhodnější v tom smyslu, že nemusí hlídat termíny a my budeme uspokojovat jejich žádosti do vyčerpání zásob," doplnil Vele.

Autoři | Foto Karel Černý

Štítky Jablonec nad Nisou, kompostér, kompost, Miloš Vele, kompostoviště, radnice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečané mají stále ještě možnost získat od města kompostér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.