Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kontrola odhalila nevyhovující a klamavě označený med. Za jeho prodej padla tučná pokuta

Státní veterinární správa už několik měsíců prošetřuje distribuci nevyhovujícího a klamavě označeného medu od pražské společnosti Honeypack. Podle zjištění neodpovídaly dohromady tři šarže ve smyslových znacích a také ve složení. Nevyhovující med se měl objevit v menších prodejnách po celé České republice.

Podle zjištění inspektorů by se měl problém týkat zhruba 720 sklenic lesních, akátových a lužních medů s datem minimální trvanlivosti do 1.10. 2018. „Některým subjektům zapojeným do distribuce medu byly dosud uloženy pokuty v souhrnné výši přes 200 tisíc korun. Další přestupková řízení v rámci případu běží,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy Pavel Vorlíček.

A v čem medy propadly v testech? Laboratorní zkouška ukázala, že medy nesplňovaly požadavky v několika parametrech. Byly naměřeny nevyhovující hodnoty pro přirozeně se vyskytující enzymy a cukry. V případě medu květového lesního byl navíc prokázán přídavek sladového cukru a nevyhovovaly jeho smyslové znaky. „Chuť byla netypická a připomínající svařený cukr. U medu květového akátového neodpovídal botanický původ deklaraci výrobce.  A v případě medu květového lužního se prokázala přítomnost karamelu,“ doplnil mluvčí. Všechny tři výrobky pak byly nesprávně označeny.

Na distribuci medů se podílelo několik subjektů, se kterými je nyní vedeno správní řízení u výši pokuty.

Foto SVS

Štítky SVS, kontrola, Státní veterinární inspekce, Pavel Vorlíček, med, Státní veterinární správa České republiky, Česko, cukr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontrola odhalila nevyhovující a klamavě označený med. Za jeho prodej padla tučná pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.