Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za úniky výluh hnoje z kravína dostala firma na Liberecku pokutu

Z areálu kravína v Heřmanicích v Podještědí podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) opakovaně unikaly látky nebezpečné vodám, zejména výluhy hnoje. Zemědělské společnosti ROVS za to inspekce uložila pokutu 180 tisíc korun.

Pokuta je pravomocná, i když se firma proti jejímu uložení odvolala. "Ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo, a ta nabyla právní moci," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.

Výluhy podle zjištění inspekce pronikaly na obecní komunikaci i přilehlé soukromé pozemky a ohrožovaly pravostranný přítok Heřmanického potoka. "Při kontrole jsme zjistili, že hnůj v kravíně i ve venkovním výběhu pro skot nebyl pravidelně vyvážen. Oba prostory byly pokryty asi půlmetrovou vrstvou hnoje. Při intenzivnějším dešti docházelo k jeho promývání jak ve venkovním výběhu, tak i v kravíně, který měl poškozenou střechu," řekla Kolářová.

Firma navíc nesplnila ani opatření k nápravě, která jí inspektoři uložili. "V termínu neodvezla navršený hnůj, ani stavebně nezabezpečila kravín, aby nemohlo docházet k úniku závadných látek," dodala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky Heřmanice v Podještědí, hnůj, pokuta, ČIŽP, chlévský hnůj, Česká inspekce životního prostředí, Liberecký kraj, Heřmanice, Podještědí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Liberec, Heřmanický potok, Radka Burketová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za úniky výluh hnoje z kravína dostala firma na Liberecku pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.