Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lhostejnost je Drbňákům cizí. Řada z vás společně s námi pomohla lidem bez domova

Bundy, spacáky, mikiny i tašky s trvanlivými potravinami. V redakci Liberecké Drbny se během zimních měsíců zastavilo hned několik čtenářů, kterým není lhostejný život lidí na ulici a oslovila je výzva k pomoci těm, kteří jsou na okraji společnosti. Redakce tak díky vám rozvezla několik pytlů věcí, které jim pomohly přečkat ty největší mrazy. Poděkování patří každému, kdo se zapojil.

Podle posledních průzkumů z loňského září žije v Liberci kolem 70 lidí bez domova, někteří také přebývají v zahradních chatkách či sklepích. Někteří z nich berou bezdomovectví jako vzdor proti režimu, jiní naopak nemají sílu na návrat do běžného života.

PSALI JSME: Těším se z každého dne, říká Václav Klukan. Bývalý osvětlovač žije osmým rokem v jeskyni

Řadu z vás oslovil životní příběh Václava Klukana, který už několik let přebývá v jeskyni na okraji Liberce. Několik čtenářů mu skrze redakci poslalo oblečení nebo trvanlivé potraviny. „Článek o něm mě zaujal, protože je to slušný pán s příběhem ze života, nic si nevymýšlí a po nikom nic nechce. Když může, sám pomůže. Nesedí na ulici a nežebrá o peníze na alkohol. Za každý drtek je rád a slušně poděkuje,“ sdělila redakci důvod, proč muži bez domova pomohla, čtenářka Marie Kleinová. Sama Václava potěšila několika taškami naplněnými oblečením a potravinami. Více zde


Václav Klukan u jeskyně, kterou obývá.

Lidé na okraji společnosti získali také několik nových spacáků, bund a termooblečení, a to díky daru od Teplárny Liberec. „Jelikož jsem měl šanci zúčastnit se samotného rozvozu nakoupených věcí, získal jsem trochu jiný pohled na tuto problematiku. Jsem rád, že jsme mohli sbírku podpořit,“ dodal mluvčí liberecké teplárny Lukáš Jankovský. Ten společně s redakcí navštívil několik míst, kde se lidé bez domova zdržují. „Cesta na ulici je rychlejší, než si kdokoliv dokáže představit. Proto není dobré tento problém přehlížet,“ dodal.

PSALI JSME: Po čtyřiceti letech práce na poště skončila na ulici. Nechtěla jsem se s tím smířit, říká paní Věra

O tom, že i nasměrování může mít velký smysl, jsme se přesvědčili v loňském roce, kdy jsme po prvním ročníku sbírky pomohli "postavit se opět na vlastní nohy" paní Věře, která se na ulici ocitla pár let před odchodem do penze. Nabídnuté práce se chopila s vervou. Už zhruba půl roku zodpovědně plní pracovní úkoly v liberecké Magně, která jí nabídla také bydlení. Více zde.

Bez přístřešku nad hlavou nežijí jen lidé, ale také jejich čtyřnozí parťáci, kteří jim dělají věrné přítele. Několik pejsků přes zimu nestrádalo díky pomoci zapsanému spolku Šance zvířatům, který do sbírky věnoval krabice psích granulí a pamlsků.

Poděkování si zaslouží každý, kdo i troškou přispěl do naší sbírky, kterou redakce uspořádala už podruhé. Pomoci se dostalo necelým dvěma desítkám lidem bez domova.

Foto

Štítky Liberec, bez domova, bezdomovec, sbírka, Václav Klukan, Teplárna Liberec, Liberecká Drbna, jídlo, Drbna.cz, jeskyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lhostejnost je Drbňákům cizí. Řada z vás společně s námi pomohla lidem bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.