Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hrubá stavba nové expozice muzea v Turnově už stojí. Otevře se za rok

V Turnově už vyrostla hrubá stavba nové expozice Muzea Českého ráje věnovaná horolezectví. Aktuálně se tak dělníci přesunuli do interiéru. Stavební práce potrvají nejspíš do léta, pak už se začne pracovat na samotné expozici. První návštěvníky pak přivítá v červnu příštího roku.

„Nová horolezecká expozice rozšíří tematickou nabídku Muzea Českého ráje v Turnově. Je logické, že se téma horolezectví představí právě v centru Českého ráje, kde má horolezectví hlubokou tradici. Vybudováním nové expozice vznikne také atrium, které poskytne návštěvníkům muzea příjemný kulturní prostor,“ popsala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Nová expozice přitom vzniká na místě bývalé kavárny dílen, spojovací chodby a galerie. Z původních objektů přitom zůstala jen část obvodové zdi galerie. Na ní zůstala zachována vzácný obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikoláše Alše. „S ohledem na výjimečnost díla a jeho rozměry (10x8,5 m) nebylo možné obraz sejmout a uložit. Proto ho před poškozením chrání zabezpečená klimatizovaná schránka, v níž jsou čidla monitorující teplotu a vlhkost. Díky příznivému počasí se během stavby na obraze neobjevily žádné stopy plísní, ani jiného poškození,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Po dokončení by horolezecká expozice měla připomínat skalní město. Expozici dotvoří kromě exponátů světelné efekty a animace, které budou evokovat různé ukázky horolezeckého sportu. V současné době dokončují pracovníci muzea scénář expozice a doplňují jej o trojrozměrné exponáty i archivní fotografie a další materiály.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Turnov, Muzeum Českého ráje, horolezectví, muzeum, Český ráj, Květa Vinklátová, Muzeum Českého ráje v Turnově, Mikoláš Aleš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrubá stavba nové expozice muzea v Turnově už stojí. Otevře se za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.