Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová sjezdovka na Ještědu do příští sezony k dispozici nebude

Nová páteřní sjezdovka ve skiareálu Ještěd v Liberci do příští sezony k dispozici nebude. Je nutné znovu zpracovat EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí. V ideálním případě by se sjezdovka Nová Skalka dělala v příštím roce.

Společnost má od města skiareál pronajatý na deset let od loňského prosince. V provozu by nová sjezdovka mohla být od sezony 2019/2020. Podle dřívějších plánů by měla vzniknout nová páteřní trasa v místě dnešní úzké červené sjezdovky dlouhé 1,7 kilometru. Celý svah by měl být osvětlený a široký až 60 metrů.

Podle odhadů si její vybudování vyžádá 160 milionů korun. Projekt je nyní ve fázi zjišťování trasování sjezdovky, následovat budou terénní průzkumy. „Když se nestane něco nepředvídatelného, neočekávatelného, jsme připraveni podat žádost na novou EIA v létě letošního roku," řekl nový ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

V plánech je také u dojezdu Skalky vybudovat v příštím roce novou odbavovací budovu. „Moje představa je taková, přijet tramvají, dát si svařáka či cokoliv dalšího v prostoru, kde je dnes lyžařská škola, parkoviště P3 a lesík směrem ke Skalce. A to by měl být nový vstup do areálu, tam by měla být odbavovací budova, kde budeme poskytovat veškeré služby," nastínila marketingová ředitelka TMR Ještěd Renata Balašová.

Na příští sezonu se budou dělat jen menší investice, které by měly zlepšit kvalitu doprovodných služeb. To se týká lyžařských škol, půjčoven vybavení a zhruba tři milionu korun chce TMR Ještěd investovat do nových kiosků a modernizace centrální samoobslužné restauraci Černý vrch. Její kapacita by se měla zvýšit na 200 míst a zkvalitnit by se měla i nabídka. Podle Hanuše by chtěli do zimní sezony stihnout i modernizaci odbavovacího systému.

Ve skiareálu na Ještědu je přes devět kilometrů tratí se třemi lanovkami a pěti vleky. Největším nedostatkem jsou úzké sjezdovky. TMR plánuje jejich rozšíření i vybudování dvou nových retenčních nádrží, současná kapacita je pro zasněžování nedostatečná. Do pěti až šesti let chce společnost do modernizace areálu dát až 700 milionů korun.

Autoři | Foto Ski Ještěd

Štítky Ještěd, TMR, sjezdovka, skiareál, Liberec, Nová Skalka, TMR Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová sjezdovka na Ještědu do příští sezony k dispozici nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.