Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyroste v Liberci nová čtvrť? U silnice na Jablonec může vzniknout osm set bytů

Na okraji Liberce při cestě na Jablonec nad Nisou možná vznikne nová čtvrť s 800 byty, školkou i domovem pro seniory. Projekt Zelené terasy je ale teprve na začátku. Pozemky za sídlištěm Kunratická vlastní město, podnikatel Jaromír Johann a firma S group holding.

Podle náměstka primátora pro ekonomiku Jana Korytáře (Změna pro Liberec) se zatím domluvili na uzavření memoranda. „Jsme na začátku spolupráce. Je to zatím jen projevení vůle všech tří stran se o tom bavit," uvedl Korytář.

Předpokládá, že stavět se začne nejdřív v roce 2020. Nová čtvrť by měla vyrůst na nevyužitém místě, které tam bylo ještě před čtyřmi lety po nedostavěném diagnosticko terapeutickém centru pro léčbu pacientů po těžkých úrazech.

Prostavělo se skoro 100 milionů

Nová nemocnice se začala stavět v roce 1996, výstavba neslavně skončila o dva roky později. Vybudování centra financoval stát, kvůli nedostatku peněz a změně priorit ale od toho tehdy upustil. I tak se tam prostavělo skoro 100 milionů korun. Díru zasypal nový majitel pozemků v roce 2014.

Myšlenka vybudovat na tomto místě byty není nová, takový záměr se objevil už před více než deseti lety. Dosud se ale podařilo prosadit jen změnu územního plánu, který umožňuje bytovou výstavbu. V memorandu se vlastníci pozemků zavázali k tomu, že budou spolupracovat při přípravě výstavby.

Na více než deseti hektarech vlastní město zhruba třetinu, obdobné podíly má i firma a podnikatel. „Hlavní úlohu vidím v tom, aby celý projekt byl udělán komplexně i s ohledem na občanskou vybavenost, na dopravní, environmentální a další hlediska," uvedl náměstek.

Vypracovat bude třeba nejprve územní studii, která bude i veřejně projednána. Z plánovaných 800 bytů by minimálně 100 mělo být městských. „Považuji to za významnou věc vzhledem k tomu, že bytů je v Liberci nedostatek," řekl Koryrář.

Urbanisticky zajímavá čtvrť

V memorandu se uvádí, že cílem je vytvořit urbanisticky zajímavou strukturu objektů s vysokou architektonickou hodnotou. Domy by měly mít různou velikost a být v nízkoenergetickém, případně pasivním standardu. Kromě bytů tam mají být dětská hřiště, mateřská škola, dům s pečovatelskou službou a dům pro seniory. U parkovacích míst by převahu měly mít podzemní nebo krytá parkoviště.

Místo bude dopravně velmi dobře dostupné, nachází se v sousedství nově budované silnice mezi Libercem a Jabloncem, která se otevře letos 1. června.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, výstavba S Group holding, Syner, výstavba, Kunratická, Jablonec nad Nisou, NAO, a.s., Jan Korytář, stavba, dům, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyroste v Liberci nová čtvrť? U silnice na Jablonec může vzniknout osm set bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.