Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberečtí hasiči obdrželi prestižní ocenění za zásah v areálu Severochemy

Loňský zásah libereckých hasičů v areálu Severochemy nezůstal bez povšimnutí. První místo v prestižní anketě Hasič roku v kategorii Zásah roku 2017 získali právě za postup při zmíněném požáru hasiči Roman Koželuh, Pavel Slavík a Daniel Svoboda z liberecké stanice. Požár byl tehdy i přes extrémní náročnost lokalizován do 120 minut od nahlášení, a to jen díky správnému rozhodnutí velitele a osobní statečnosti zasahujících hasičů.

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 a klade si za cíl ocenit nejlepší profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a další zaměstnance za uplynulý kalendářní rok. 

Do posledního ročníku ankety bylo zasláno celkem 52 nominací, z nichž sedmnáctičlenná skupina hodnotitelů nakonec vybrala vítěze v sedmi kategoriích. Slavnostního vyhlašování se účastnilo dvě stě příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, včetně ředitelů jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů, a zástupců ministerstva vnitra.

Škoda za 100 milionů korun

Pozornosti poroty neunikl požár skladu hořlavých kapalin a část výroby liberecké Severochemy. Ta vyhořela v pondělí 29. května, 2017 oheň napáchal škody za 100 milionů korun, jeden člověk se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit. Příčina požáru stále předmětem šetření.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře.

Například v roce 2015 hospodařila firma se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů.

Foto HZSLK

Štítky Liberec, požár, Severochema, hasiči, Hasič roku, Daniel Svoboda, Hasičský záchranný sbor, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Izrael, Maďarsko, Slovensko, Spojené arabské emiráty, Mrtvé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hasiči obdrželi prestižní ocenění za zásah v areálu Severochemy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.