Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neonacisté pokračují v Ostritzu poblíž Habartic v oslavě Hitlerových narozenin

Ve východoněmecké obci Ostritz poblíž hranice s Českou republikou dnes vyvrcholí dvoudenní festival, jímž pravicoví radikálové z Německa, Polska a Česka oslavují narozeniny nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Kontroverzní sraz neonacistů provázejí přísná bezpečnostní opatření, k jejichž zajištění je nasazeno několik stovek policistů.

Do obce ležící těsně u hranic Polska, ale přes polské území také pár kilometrů od Česka, přijelo v pátek, v den Hitlerových narozenin, několik stovek extremistů. Dnes pořadatelé očekávají, že se sjede kolem tisícovky účastníků akce.

V centru Ostritzu se současně s neonacistickým festivalem koná protestní shromáždění nazvané festival míru. V pátek se na něm sešlo několik stovek lidí. Vyjádřit podporu jim přišel saský premiér Michael Kretschmer, který prohlásil, že pro neonacisty není v německé společnosti místo a je proti nim nutné rozhodně vystupovat.

Saská policie na místo stáhla jednotky z celé spolkové země. Přesný počet nasazených strážců pořádku úřady nesdělily, nicméně v obci se jich očividně nachází několik stovek. O nemalé intenzitě bezpečnostních opatření svědčí i přítomnost zhruba dvou desítek policejních dodávkových vozů. V pohotovosti jsou i sanitky záchranné služby a hasiči.

Na všech příjezdech do Ostritzu je připraveno několik policejních kontrol vozidel. Další kontroly pak příchozí čekají cestou k hotelu stojícímu u hranic s Polskem, kde se vlastní festival koná. Příchod k hotelu lemují kovové zábrany a účastníci akce se musejí podrobit prohlídce včetně kontroly dokladů totožnosti.

V pátek v Ostritzu panoval klid, extremisté se teprve sjížděli.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ostritz, Německo, neonacisté, Adolf Hitler, narozeniny, Česko, festival, Polsko, Habartice, Michael Kretschmer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neonacisté pokračují v Ostritzu poblíž Habartic v oslavě Hitlerových narozenin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.