Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jak zabránit povodním na Nise? Na studii půjdou čtyři miliony

Liberecký kraj bude spolu s městy a obcemi na Lužické Nise hledat možnosti, jak tamní obyvatele ochránit před velkou vodou. Studie protipovodňových opatření přijde na bezmála čtyři miliony korun, z toho 85 procent získal kraj jako evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Zhruba 186.000 korun přidá sedm měst a obcí mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko a město Frýdlant, s nimiž už kraj podepsal smlouvu o spolupráci.

„Projekt se týká hledání nějakých protipovodňových opatření a cest, jak zmenšit případné problémy při povodni v povodí Lužické Nisy a Jeřice. Je to vlastně podobná studie, jakou jsme před dvěma lety začali zpracovávat s obcemi mikroregionu Frýdlantsko," řekl hejtman Martin Půta.

Ta se týkala opatření na řece Smědé. „Stejně jako tam se budou v území hledat lokality, ve kterých je možné postavit nějaká protipovodňová opatření, poldry, snížit rozliv tam, kde bydlí lidé, a naopak ho umožnit tam, kde je nějaká volná krajina," dodal liberecký hejtman.

Liberecký kraj postihla v minulých letech velká voda opakovaně. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla 81 obcí. Voda tehdy zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Největší škody napáchala tehdy voda v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně v oblasti Hrádku nad Nisou a Chrastavy.

Povodně ale oblast zasáhly i v letech 2002 nebo 2013. Studie pro oblast Lužické Nisy se zaměří na území od soutoku Lužické Nisy s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Navrhnout by měla konkrétní opatření, která by obyvatele Bílého Kostela nad Nisou, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Chrastavy, Kryštofova Údolí, Mníšku, Nové Vsi a Oldřichova v Hájích ochránila před velkou vodou.

„Bez podpory Libereckého kraje bychom si takový projekt sami nemohli dovolit," řekla starostka Chotyně Jana Mlejnecká.

Autoři

Štítky povodeň, studie, Lužická Nisa, Liberecký kraj, protipovodňová ochrana, Frýdlant, Operační program Životní prostředí, Martin Půta, Frýdlantsko, Smědá, Jeřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak zabránit povodním na Nise? Na studii půjdou čtyři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.