Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velký úspěch ZOO. Jako první v Evropě odchovala mláďata orla jestřábího

Liberecká zoologická zahrada si připsala další skvělý počin. Jako první v Evropě se jí podařilo odchovat mládě orla jestřábího. A ne jen jedno, dokonce dvě. Chov tohoto ptáka je přitom náročný a v Evropě je pouze ve třech zahradách.

„O jejich rozmnožení jsme se snažili dlouhých deset let,“ řekla mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová.

První mládě se vylíhlo ve večerních hodinách v neděli, druhé se vyklubalo ve středu. „Obě mláďata jsou stále umístěna ve speciálním inkubátoru, ve kterém se ošetřovatelé snaží malé orly rozkrmit,“ dodala mluvčí.

Do hnízda rodičů umístili místo oplozených vajec dřevěné podkladky. „V zoologických zahradách se jedná o běžnou praxi. Oplozená vejce dravcům, obzvláště pak nezkušeným rodičům, odebíráme a umisťujeme do umělých líhní, abychom zvýšili šanci odchovu,“ vysvětlil Jan Hanel, kurátor ptáků. Po vyklubání se mláďata většinou vrací zpět do hnízda pod své nebo jiné adoptivní rodiče.

Podle Hanela teď bude zahrada určovat pohlaví ptáků. Podle toho se rozhodne, co s nimi dál. „Pokud by se jednalo o samce, podložili bychom je pod pěstouny jiného ptačí druhu, nejspíše pod orly bělohlavé, kteří mají na rozdíl od skutečných rodičů, orlů jestřábích, s odchovem mláďat bohaté zkušenosti. V loňské roce si například úspěšně adoptovali mládě hadilova písaře z královedvorské zoologické zahrady,“ řekl.

V případě, že půjde o samičky, vykrmí je sami ošetřovatelé.

V budoucnosti by se zoologická zahrada Liberec ráda zapojila do ochranářského projektu Life Bonelli, který si klade za cíl ochránit a podpořit ubývající španělskou a francouzskou populaci orlů jestřábích. Zoo Liberec by do projektu mohla přispět především odchovem mláďat pro jejich vypuštění do volné přírody v této oblasti.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky orel jestřábí, chov, mládě, Liberec, ZOO, zoologická zahrada, Evropa, zahrada, ptáci, Jan Miloslav Haněl, Zoologická zahrada Liberec, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký úspěch ZOO. Jako první v Evropě odchovala mláďata orla jestřábího  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.