Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

CZarotek: Policie je povinna zasáhnout a páchání přestupku zamezit, stěžuje si starosta Canov

Senátor a starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové) se dnes opřel do městské a státní policie kvůli akci CZarotek Free Party 2018, která probíhá na louce ve Stráži nad Nisou. Podle něho měla jedna ze složek zasáhnout a zabránit protizákonnému jednání. Pořadatelé se podle všeho dopouští přestupku, za který jim nyní hrozí pokuta.

Policie ráno předala podle mluvčí Vlasty Suchánkové do správního řízení na liberecký magistrát řešení přestupku, kterého se organizátoři party dopustili. Hlasitá hudební produkce nejenže už čtyři noci obtěžuje obyvatele regionu, ale organizátoři porušili vyhlášku města o veřejném pořádku i tím, že akci včas neohlásili. Podle vyhlášky by to měli udělat nejpozději deset dní předem.

Policie je povinna zasáhnout, říká Canov

„Podle mého právního názoru však byla a je Policie České republiky povinna ze zákona zasáhnout a páchání přestupku zamezit, pokud páchání přestupku trvalo a trvá a ona byla a je u toho. Namísto toho Policie České republiky konala a koná spíše pořadatelskou službu a za pomoci antikonfliktního týmu prosila a prosí pachatele přestupku, aby ho už dále tolik nepáchali a produkci ztišili,“ řekl dnes starosta Chrastavy, která leží pár kilometrů od teknoparty.

Krajská hygienická stanice hluk na této akci neměří, protože venkovní akce jsou podle legislativy záležitostí obce. To nám potvrdila také mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová. „Pro tento druh hluku nejsou stanoveny limity,“ dodala mluvčí.

S jejím tvrzením starosta rovněž nesouhlasí. „Ředitel Krajské hygienické stanice mě tvrdil, že hygiena nemůže kvůli dva roky staré novele zákona na ochranu zdraví oficiálně měřit při hudebních produkcích hluk a na toto se odvolává opakovaně i policie. Nemohu si ale pomoci, ať čtu zákon na ochranu zdraví jak čtu, mně z toho vychází, že překročení hygienického limitu při hudební produkci je porušením zákona a kdo jiný než hygiena by to měl oficiálně zjišťovat?“ Postěžoval si Michael Canov.

V noci na neděli na místě měřil hluk Státní zdravotní ústav. Zjištěné hodnoty se pohybovaly mezi 40 a 60 decibely. Jak magistrát Liberce, tak i Nová Ves a okolní obce evidují desítky stížností od občanů na hlasitou produkci. „Bohužel jako město nemáme v této situaci účinné nástroje, jak problém razantně řešit. Jediné co můžeme, tak pouze udělit organizátorovi pokutu do výše 10 tisíc Kč za porušení vyhlášky o nočním klidu. Další pokuta hrozí od životního prostředí a až stotisícový postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku, když organizátor akci řádně neohlásil,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (dříve ANO).

Akce se koná na soukromém pozemku Alexandra Kendíka a město nemá možnost hlasité dunění zakázat, ani jinak omezit. „Pokoušeli jsme se s majitelem pozemku jednat, ale bohužel nekomunikuje. Od začátku jednáme s Policií České republiky i naší městkou policií. Požádali jsme o součinnost, ale podle metodiky Ministerstva vnitra nejsou páky na to, jak takovou akci zakázat nebo ukončit,“ uvedl primátor.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové) už o víkendu uvedl, že po vzoru Velké Británie, poté co se tam v devadesátých letech konala obdobná ale ještě podstatně větší akce, bude usilovat o přijetí zákona, na základě kterého bylo možné každou takovou akci zakázat a trestně postihnout. „Pokusím se s panem hejtmanem v dané věci spolupracovat a podporovat průchodnost takovéto změny v Senátu. To je ale budoucnost,“ uzavřel Canov.

Foto Junior

Štítky Czarotek 2018, techno, technoparty, Liberec, tekno, Chrastava, Michael Canov, policie, Starostové a nezávislí, hluk, Stráž nad Nisou, Krajská hygienická stanice, Policie České republiky, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CZarotek: Policie je povinna zasáhnout a páchání přestupku zamezit, stěžuje si starosta Canov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.