Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nebezpečná žabí migrace. Centrum Archa před koly aut zachránilo patnáct set obojživelníků

Určitě jste si toho už také všimli. Na několika místech v Liberci, většinou u vody, na jaře vyrostou zvláštní zábrany. Na co? Zachytávají žáby a další obojživelníky, kteří migrují a velká část z nich by jinak zahynula pod koly aut. U zábran ale napadají do kbelíků a pracovníci Centra Archa, kteří je staví, pak obojživelníky bezpečně přesunou na druhou stranu silnice. Letos se tak podařilo zachránit asi 1500 žab a čolků.

Archa buduje v Liberci zábrany každoročně na dvou lokalitách – v Harcově u pivovaru Vendelín a v liberecké čtvrti Kunratice. „V Kunraticích by toto opatření nebylo nutné, kdyby řidiči respektovali zákaz vjezdu. Bohužel mnoho neukázněných řidičů tuto zkratku využívá z důvodu budování nové silnice z Lukášova a bez našeho zásahu by zde docházelo doslova k žabím masakrům,“ popsala Ivana Hancvenclová z Archy.

Podle ní se během tří dubnových týdnů v Harcově přeneslo 208 obojživelníků. „Jejich stavy se zde bohužel z dosud neznámých příčin snižují,“ dodala.

V Kunraticích se naopak nasbíral rekordní počet 1276 obojživelníků. „Kyblíky vybíráme vždy několikrát denně,“ řekla Hancvenclová.

Počet přenesených žab je ale ve skutečnosti vyšší. Do záchrany se totiž často zapojuje veřejnost na vlastní pěst. „Přestože jsou na bariérách připevněné informační tabule s žádostí, aby lidé žáby sami nevybírali, tak i letos jsme v Kunraticích takového aktivního občana přistihli. Lidé si bohužel neuvědomují, že tím žabkám více uškodí, než pomohou. Pro tyto zásahy je přesně daná metodika, kterou musíme dodržovat,“ vysvětlila Hancvenclová.

„Je pro nás velmi důležité vědět, kolik obojživelníků se v kterém kyblíku zachytí, protože podle toho se rozhodujeme o počtu a umístění nádob, aby nedocházelo k jejich přeplňování. Když přijedeme k prázdným pastem, může to budit dojem, že tudy táhne jen málo žab a bariéry tedy není třeba vůbec stavět,“ uzavřela.

Na obou lokalitách se pracovníkům Archy podařilo přenést celkem 869 ropuch obecných, 532 skokanů hnědých, a také neobvykle vysoký počet čolků – 53 obecných a 30 horských.

Autoři | Foto Centrum Archa

Štítky Centrum Archa, žáby, obojživelníci, zábrany, žába, Liberec, Kunratice, Noemova archa, Lukášov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečná žabí migrace. Centrum Archa před koly aut zachránilo patnáct set obojživelníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.