Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: CZarotek končí, na louce za Libercem zůstávají poslední milovníci tekna

CZarotek Free Party je u konce. Poslední stovky posluchačů tekna pomalu opouští louku v Krásné Studánce a po pěti dnech odjíždějí. Z původních pětadvaceti soundsystémů na místě zůstávají už jen dva. Některé řidiče při odjezdu z areálu kontrolují policisté, kteří se zaměřují na přítomnost drog a alkoholu.

Stanoviště, kde policisté společně s českými a německými celníky kontrolují řidiče, je zřízeno poblíž nádrže Kačák. Společně zkontrolovali už zhruba 400 odjíždějících vozidel. Pomocníkem jim je od pondělí také spektrometr, který vyhodnocuje jakoukoliv drogu, nejen u člověka, ale také ve vozidle. Ten na sever Čech dovezli celníci z nedaleké Žitavy. „Speciální přístroj dokáže v řádu několika vteřin vyhodnotit, zda není ve vozidle převážena nějaká zakázaná látka a zda je ten člověk pod vlivem drog,“ shrnula mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Během noci, do sedmé hodiny ranní, řešili policisté bezmála dvě desítky přestupků, které se týkaly řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Řidičů, u kterých test prokázal v těle návykovou látku, bylo 14 a převažovali nad řidiči, kteří řídili pod vlivem alkoholu.

Za řízení pod vlivem drog či alkoholu hrozí řidiči pokuta až 20 tisíc korun. „U cizinců využívají policisté oprávnění vybrání kauce. K tomuto kroku přistoupili v pěti případech a výše doposud vybrané kauce přesáhla 100 tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí. Celkově podle ní policisté už řešili více než 50 přestupků v dopravě.

VIDEO: Testování odjíždějících řidičů

S ubývajícím počtem účastníků a hudebních systémů klesá také počet stížností na rušení nočního klidu. Oprávnění setrvat na pronajaté louce, která patří libereckému podnikateli Alexandru Kendíkovi, mají návštěvníci akce do dnešní půlnoci. „Akce byla povolena na našich pozemcích, protože se jedná o zvláštní typ lidí, kteří nemají moc prostoru pro pochopení ostatních. Akce se pořádá na loukách vzdálených od obytné zóny,“ shrnul už dříve Alexandr Kendik a dodal: „Akci pořádají jednou ročně a tak je potřeba trošku shovívavost. Pozemek je vždy řádně uklizen a předán. Věřím, že i letos proběhne akce bez problémů, což hlídá policie.“  

Řada obyvatel z okolních měst a obcí ale nemá pro akci pochopení. V noci na neděli na místě měřil hluk Státní zdravotní ústav. Zjištěné hodnoty se pohybovaly mezi 40 a 60 decibely. Jak magistrát Liberce, tak i Nová Ves a okolní obce evidují desítky stížností od občanů na hlasitou produkci.

PSALI JSME: Policie je povinna zasáhnout a páchání přestupku zamezit, stěžuje si starosta Canov

„Bohužel jako město nemáme v této situaci účinné nástroje, jak problém razantně řešit. Jediné co můžeme, tak pouze udělit organizátorovi pokutu do výše 10 tisíc Kč za porušení vyhlášky o nočním klidu. Další pokuta hrozí od životního prostředí a až stotisícový postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku, když organizátor akci řádně neohlásil,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (dříve ANO).

S majitelem pozemku se město údajně pokoušelo spojit. „Bohužel ale nekomunikuje. Od začátku jednáme s Policií České republiky i naší městkou policií. Požádali jsme o součinnost, ale podle metodiky Ministerstva vnitra nejsou páky na to, jak takovou akci zakázat nebo ukončit,“ uvedl primátor.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové) už o víkendu uvedl, že po vzoru Velké Británie, poté co se tam v devadesátých letech konala obdobná ale ještě podstatně větší akce, bude usilovat o přijetí zákona, na základě kterého bylo možné každou takovou akci zakázat a trestně postihnout. „Pokusím se s panem hejtmanem v dané věci spolupracovat a podporovat průchodnost takovéto změny v Senátu. To je ale budoucnost,“ uzavřel starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové). Ten se už v pondělí ostře opřel do policie, která měla podle něho zamezit opakovanému páchání přestupku, kterým byla v tomto případě hlasitá hudební produkce.

Foto Bezedný Frank | Zdroj ČTK, Policie ČR,

Štítky Czarotek 2018, techno, technoparty, Liberec, tekno, Chrastava, Michael Canov, Vlasta Suchánková, Policie ČR, louka, drogy, alkohol, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Starostové a nezávislí, Česko, Loděnický potok, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: CZarotek končí, na louce za Libercem zůstávají poslední milovníci tekna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.