Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šance najít práci je pro vězně větší, musí ale řešit své problémy

Šance získat zaměstnání pro lidi propuštěné z vězení po odpykání trestu je dnes vyšší než v minulosti. Mezi firmami ale stále přetrvávají stereotypy. Například, když požadují čistý trestní rejstřík i pro pozice, pro něž to není nutné. K úspěšnému umístění propuštěného je také nutné řešit jeho problémy už při výkonu trestu, zejména exekuce.

Podle projektového manažera personální společnosti DP Work Lukáše Salivara se do osmi projektů DP Work zapojilo kolem 1000 vězňů. „Až v posledních třech projektech jsme začali být úspěšní, kdy hovoříme alespoň o 50 procentech (zaměstnaných)," uvedl.

V prvních projektech podle něj společnost řešila hlavně práci a ubytování pro odsouzené. „Ukázalo se, že to nestačí," řekl.

Hlavním problémem jsou dluhy

Hlavním problémem, který nemotivuje propuštěné hledat si či udržet práci, jsou dluhy. „Nejsou schopni si s tím sami poradit. Dluhy mají extrémní a nejsou seznámeni ani se všemi, co mají," řekl Salivar. Společnost se proto snaží s odsouzenými řešit jejich exekuce i další nevyřešené životní situace už při výkonu trestu.

Vězeňská služba v průzkumu zaměstnávání vězňů po odpykání trestu oslovila v zemi asi 300 firem, které je zaměstnávají. Dotazník vyplnilo zhruba 150 společností. „Výsledky ještě zpracováváme, ale vychází to velmi pozitivně. Asi 70 procent z nich je ochotno odsouzené po odpykání trestu zaměstnat," uvedla Hana Charvátová z Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR za dobré řešení považuje, pokud firmy vězně zaměstnají už v době trestu a mohou si ho tak prověřit. „Výhodou je, že v té době je již vyškolený a ví co a jak. Není pro firmu nováček. Odsouzeným zase práce v době výkonu trestu umožňuje zachovat si pracovní návyky nebo i částečně splácet své závazky," uvedla za svaz Jitka Hejduková.

Pracuje asi 60 procent vězňů

Dobrou zkušenost s vězni má například liberecká firma Mocca. „Od podzimu 2016 zaměstnáváme kolem deseti odsouzených. Spokojeni s nimi víceméně jsme," uvedla personalistka firmy Hana Černošová. Podle ní nedávno přijali jako stálého zaměstnance prvního člověka, jemuž vypršel trest. „Je to pro nás výhodné, je už zaučený," dodala.

V českých věznicích pracuje pro veřejné i soukromé subjekty zhruba 60 procent vězňů, ještě před dvěma lety to bylo jen asi 46 procent. Odsouzené se nyní daří více zaměstnávat vzhledem k obecnému nedostatku pracovních sil i vzhledem k tomu, že náklady zaměstnavatele na pracujícího vězně jsou výrazně nižší než u běžných zaměstnanců.

Podle Černošové se jim to vyplatí i poté, co vězňům od dubna stouply odměny. „Pořád je to levnější pracovní síla než naši nebo agenturní zaměstnanci," dodala. V zaměstnávání odsouzených patří věznice v Jablonci mezi nejlepší v zemi. „Zaměstnanost dlouhodobě osciluje kolem 80 procent. Pracujeme pro dvě firmy v automobilové průmyslu, ve výrobně cukrovinek, vyrábíme vypínače, svítidla a vzduchotechnické jednotky, podílíme se na úklidu města a na třídění odpadků," řekl ředitel věznice Vlastimil Kříž.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vězni, Rýnovice, zaměstnání, projekt, DP WORK, Vězeňská služba České republiky, Svaz průmyslu a dopravy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance najít práci je pro vězně větší, musí ale řešit své problémy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.