Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Lidé si připomněli oběti druhé světové války. Zpívala se hymna

V den třiasedmdesátého výročí ukončení druhé světové války se k pietními shromáždění sešli i lidé v Liberci. Nejprve na vojenském hřbitově v Ruprechticích, poté před dolními kasárnami na Štefánikově náměstí.

„Nastává doba, kdy o druhé světové válce nebude mít kdo vyprávět a pro další generace bude stále snadnější podlehnout dojmu, že už je to jen kus historie. To by byla velká chyba. Největší válečný konflikt v dějinách lidstva sice před 73 lety skončil, ale přesto se od roku 1945 neustále někde bojuje, vraždí a utlačuje. Ozbrojené nepokoje probíhají i relativně nedaleko od nás,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

Podle něj je potřeba i nadále připomínat odkaz válečných událostí. „Je na nás a našich potomcích, abychom si ho uměli vážit a dokázali ho šířit dál,“ dodal.

Poté se konalo vzpomínkové shromáždění na Štefánikově náměstí i s tradičním průchodem památníkem věnovaným bojovníkům a obětem za svobodu vlasti za melodie skladby Večerka a zakončení českou státní hymnou u Lidické hrušně. „Štěp památného stromu nechalo vedení města zasadit v roce 2016 na Den vítězství jako nový pietní symbol,“ připomněl Jan Král z tiskového odboru magistrátu.

Autoři | Foto MML/Jan Král

Štítky Liberec, válka, vzpomínka, pieta, druhá světová válka, Ruprechtice, Tibor Batthyány, Jan Král, Den vítězství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé si připomněli oběti druhé světové války. Zpívala se hymna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.