Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Vážné vlakové neštěstí na Semilsku. V klidu, šlo o cvičení

Hasiči z Libereckého kraje měli možnost v úterý 15. května prověřit své schopnosti v rámci taktického cvičení. Železniční nehoda v blízkosti Říkovských tunelů se neobešla bez vážně zraněných osob. Některé z nich podlehly svým zraněním už na místě.

V důsledku bouřky mezi Železným Brodem a městem Semily bylo vyvráceno několik vzrostlých stromů a došlo i k pádu kamení na železniční trať. „Vznikla tak nečekaná překážka, do které přibližně po dvaceti minutách najela vlaková souprava s pětatřiceti cestujícími,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Cvičná záchranná akce začala ohlášením na linku 112 v 9 hodin. Celkem bylo povoláno 11 hasičských jednotek například z Tanvaldu, Jablonce nad Nisou, Liberce nebo Železného Brodu. Zúčastnily se i jednotky hasičů dobrovolných. Kvůli obtížnému terénu a složité situaci musely být nasazeny i lezecké či drážní skupiny.

Hasiči měly priority zcela jasné. „Povolané jednotky primárně cvičily vyprošťování zraněných osob, poskytování první předlékařské pomoci a transport na shromažďovací stanoviště,“ dodala mluvčí. V několika případech dokonce došlo na vyproštění zaklíněných osob pomocí hydraulického zařízení.

Záchranáři ošetřili celkem čtrnáct osob. Tři lidé svým zraněním podlehli. Pět těžce zraněných osob bylo transportováno Leteckou záchrannou službou do nemocnice.

Hasiči v této lokalitě cvičili poprvé, přestože cvičné nehody absolvují pravidelně v průběhu celého roku. „V simulovaných podmínkách nasazené složky IZS následky nehody zvládly.“ prolásil zpracovatel cvičení a ředitel územního odboru Semily Jiří Kovalský.

Foto HZSP SŽDC Liberec

Štítky Liberecký kraj, HZS, cvičení, havárie, okres Semily, Semily, Železný Brod, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Jablonec nad Nisou, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vážné vlakové neštěstí na Semilsku. V klidu, šlo o cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.