Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dobročinná sbírka odstartovala. Místní pomáhají místním prostřednictvím místních, říká hejtman

V pondělí 21. května se uskutečnilo slavností zahájení dobročinné sbírky nadace Euronisa s názvem Pozvedněte slabé. Akce proběhla v libereckém Imperialu, kam ji přišel podpořit i dlouholetý patron Jiří Lábus.

Letošní šestnáctý ročník sbírky se uskuteční v městech Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov a Rumburk. Středoškoláci budou za symbolický poplatek 30 korun prodávat magnetky, přičemž modrá magnetka poslouží také jako otvírák a červená jako zrcátko. Magnetky pocházejí z dílny spolku Amos a výtěžek z nich půjde na podporu jednotlivým, předem určeným, neziskovým organizacím.

Herec a patron Jiří Lábus má prý k Libereckému kraji velmi vřelý vztah, neboť zde strávil své divadelní mládí. „Nadaci do dalších let přeji pevné nervy, dobré dárce a dobé lidi kolem,“ řekl.

Ze života

Nikol Antošová je dvaatřicetiletá zrakově postižená žena, která kvůli tomuto projektu ručně vyrobila 5 tisíc kusů magnetek, a to za pouhé dva měsíce. Práce ji dle její slov neuvěřitelně bavila. „Otvírák je na výrobu o něco složitější, než zrcátko,“ dodává. Na otázku kolik kusů předmětů zhruba za jeden den vyrobí, odpovídá: „Jak kdy. Jsou lepší dny, kdy se mi podaří vyrobit až stopadesát kusů, v těch horších třeba jen padesát. Tvořím ale každý pracovní den.“ Spolek Amos se kterým spolupracuje i Nikol Antošová, vyrábí na zakázky nejrůznější předměty. Jsou to například špendlíky nebo právě zrcátka či otvíráky. „Umím vyrobit všechny předměty, které nabízíme.“

Kdy a kde proběhnou jednotlivé sbírky

Liberci projekt uskuteční průmka ve dnech 22. – 24. května a 12. – 14. června. V Jablonci nad Nisou proběhne sbírka pod záštitou umělky 29. května a 13. června pod záštitou Balvanu. Ve městě Česká Lípa se akce uskuteční 14. června za podpory gymplu a 14. – 15. června za podpory obchodky. Turnov se bude v lidech snažit probudit zájem ve dnech 19. června prostřednictvím zdrávky a 28. června prostřednictvím gymplu. A konečně v Rumburku proběhne sbírka 24. května za podpory školy mediální grafiky a polygrafie.

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Euronisa, Imperial, Jiří Lábus, sbírka, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov, Rumburk, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobročinná sbírka odstartovala. Místní pomáhají místním prostřednictvím místních, říká hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.