Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce přiblížit menšiny většině. Dá na to milion korun

Několik národnostních menšin žije na území Libereckého kraje. Ty se potýkají s nejrůznějšími problémy, často jsou od české většiny odříznuti předsudky. Na zlepšení jejich situace poprvé v historii přispěje Liberecký kraj, který ze svého rozpočtu vyčlenil milion korun.

„Problémy s národnostními menšinami od roku 1989 neustále rostou. Programů na jejich účinnější zapojování do většinové společnosti sice bylo za tu dobu v republice realizováno hodně, ale jejich praktický dopad není moc znát. To bychom rádi změnili,“ vysvětlil náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

O peníze na podporu svých projektů mohou žádat organizace a spolky od 4. do 18. června. Dotační titul, nazvaný Podpora integrace národnostních menšin a cizinců, schválila tento měsíc Rada Libereckého kraje.

„Peníze by měly pomoci nejrůznějším volnočasovým aktivitám národnostních menšin, například činnosti dětských klubů nebo kampaním, zaměřeným proti xenofobii a rasové nesnášenlivosti,“ řekla Lenka Klimentová z tiskového odboru krajského úřadu.

Peníze jsou určeny na aktivity v tomto kalendářním roce, na projekty, realizované v období od září do konce prosince. „Přitom i mezi českými Romy najdeme řadu úspěšných lidí. Mluvíme o rovnosti, jenže kvůli tomu, že se lidé narodí s jinou barvou kůže, nestojí s těmi ostatními na stejné startovací čáře. Potřebují pomoci, potřebují podpořit už v dětském věku. Budeme se snažit získat dotaci na jejich integraci i v příštím roce,“ dodal Svoboda.

V Libereckém kraji žije několik tisíc příslušníků národnostních menšin. Nejpočetnější skupinu tvoří Romové, Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Ale například na Českolipsku žije hodně Mongolů, kteří tu pracují.

Autoři | Foto MML

Štítky menšiny, Liberecký kraj, dotace, peníze, Romové, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce přiblížit menšiny většině. Dá na to milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.