Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pod pařezem Stromu republiky u Zlatého Lva našli schránku. Byla tam od roku 1946

Bylo jí třináct, když Jaroslava Chotěnovská sledovala představitele města, jak 28. října 1946 sází Strom republiky. Po jednasedmdesáti lety se stala hlavní postavou zakončení příběhu, právě díky ní teď byla nalezena schránka, kterou pod strom po válce zakopali.

Skupinka archeologů a zástupců města se do parku před hotelem Zlatý Lev vydala. Po nezbytném ohledání terénu se začalo kopat a schránku se opravdu podařilo najít.

„Schránka je pečlivě izolovaná a skleněná, proto také první ohledání detektorem kovů v minulém týdnu nepřineslo výsledek,“ řekl Jan Král z tiskové kanceláře magistrátu.

Zatím není jasné, co je ve schránce ukryto. „Nález bude nyní na pár dní uschován v prostředí se stabilní teplotou. Co již bylo z prvního náhledu patrné, je ručně psaná listina s podpisy zhruba 20 lidí, mezi nimiž nechybí ani jméno pana Jaroslava Kolátora, tatínka paní Chotěnovské," řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Poblíž tohoto místa chce radnice letos u příležitosti 100. výročí vzniku státu nechat vysadit nový Strom republiky. „I pod něj chceme vložit schránku, tentokrát se současnými dokumenty,“ dodal Král.

Autoři | Foto MML/Jan Král

Štítky Strom republiky, Liberec, radnice, schránka, Jan Král, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod pařezem Stromu republiky u Zlatého Lva našli schránku. Byla tam od roku 1946  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.