Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Obličej z hlíny nebo křídla z listů? Festival Proměny nadchnul nejednu (uměleckou) duši

Festival s názvem Proměny probral v sobotu 26. května k životu zaniklou obec Jabloneček, která se nachází na území Geoparku Ralsko. Díky lidem, kteří mají umělecké nadání v krvi, se to později na místě hemžilo nejrůznějšími originálními díly z přírodních materiálů.

Minulý víkend se v Geoparku Ralsko konal 3. ročník ryze „přírodního“ festivalu. Umělci z Česka a sousedního Německa se sjeli, aby zde vytvořili unikátní a netradiční díla z materiálů, které nabídla sama matka příroda. Výtvory pak byly rozesety po okolí a bezprizorně ponechány svému osudu tak, jak by tomu bylo v přírodě. Návštěvníci se tak mohly těšit z ručně vyrobených prací, které objevovali v nejrůznějších koutech geoparku.

Součástí programu byla komentovaná prohlídka, vystoupení žitavského pěveckého sboru jménem Hillersche Villa či workshopy, kde člověk mohl popustit uzdu své fantazii a vyzkoušet si například modelování obličejů z hlíny na stromy, výrobu hudebního nástroje nebo hračky. Festival pak příjemně zakončil koncert, který se odehrál pod čirým nebem.  

Land Art

Jde o umělecký směr, který vznikl v 60. a 70. letech 20. století. Tento ekologicky laděný proud se svým znázorněním navrací zpátky ke kořenům kraje, přírody či míst a má být jakousi reakcí nebo dokonce prostem proti komercionalizaci současného umění. Mezi nejpoužívanější materiály se řadí například kámen, dřevo, hlína nebo rostliny.

Foto Josef Růžička

Štítky Liberecký kraj, Jabloneček, Festival Proměny, hlína, Geopark Ralsko, příroda, Proměny, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Obličej z hlíny nebo křídla z listů? Festival Proměny nadchnul nejednu (uměleckou) duši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.