Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Kličkování mezi kužely s jedním a půl promile? Součást osvětové akce jménem Na kole bezpečně

Brýle, které simulují jedno a půl promile v krvi, cenné rady a informace nebo cyklolékárnička zdarma? To všechno čekalo na cyklisty 30. května u stánku v rámci dopravně preventivní akce, kterou připravil Liberecký kraj ve spolupráci s policií a Týmem silniční bezpečnosti.

Na cyklisty, kteří se včera zastavili od tří do pěti na cyklostezce U Nisy, konkrétně kousek za křižovatkou s Londýnskou ulicí nedaleko stadionu, čekalo překvapení v podobě dobře viditelného stánku, který měl na dvě hodiny sloužit nejen jako informační středisko ale cyklisté si odtud mohli odnést i nejrůznější předměty. Z nepovinné výbavy se jednalo o reflexní pásky či cyklolékárničku. Propisky, kšiltovky či bonbóny zase byly zástupci upomínkových předmětů. 

První ročník tohoto projektu byl komplexně zaměřen na cyklisty v silničním provozu, a to z důvodu že se jedná o jednu z nejohroženějších skupin. „Na této akci se dozvědí jakou cyklistickou přilbu si vybrat a jak ji správně používat, v jakém technickém stavu mají mít jízdní kolo a jakým způsobem ho udržovat nebo jaká je povinná výbava jízdního kola,“ sdělila mluvčí policie Vlasta Suchánková.

U stánku se tak rozdávaly zdarma zejména cyklolékárničky, které jsou součástí nepovinné výbavy, a to z důvodu zvýšení pocitu bezpečnosti. „Žijeme v horách, v nádherné přírodě. V té když už se něco stane je mnohdy nemožné si okamžitě přivolat první pomoc. Taková praktická lékárnička pak může zachránit lidský život,“ konstatoval náměstek hejtmana Marek Pieter, který společně se svou rodinou jezdí na kole do Jizerských hor. Skladná lékárnička, kterou cyklista pomocí suchých zipů připevní na rám kola, je běžně dostupná například v e-shopech.

Cyklisté měli dokonce možnost si v rámci akce, která se připravovala rok, vyzkoušet chůzi mezi kužely s brýlemi. Ty navozovaly pocit stavu, ve kterém se nachází člověk po naměření jednoho a půl promile. Poučnou vsuvku každý zúčastněný cyklista kvitoval a díky brýlím nebyla nouze o zábavné momenty.

Jeden z návštěvníků, pan Milan, který by prý jedno naměřené pivo cyklistům klidně povolil, závěrem dodal: „Akce byla určitě poučná. Dozvěděl jsem se, že je cyklistická přilba do 18 let povinná. O tom jsou neměl nejmenší tušení.“

Statistiky

V rámci celé České republiky zemřelo na silnicích v loňském roce 44 cyklistů. Na Liberecký kraj pak připadl jeden z nich, dalších 18 cyklistů bylo zraněno těžce a 147 lehce.

Foto Tým silniční bezpečnosti; Šárka Steinová

Štítky Liberecký kraj, Liberec, KŘP LK, Tým silniční bezpečnosti, Na kole bezpečně, cyklista, povinná výbava automobilu, Lužická Nisa, Marek Pieter, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kličkování mezi kužely s jedním a půl promile? Součást osvětové akce jménem Na kole bezpečně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.