Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vojáci z pěti zemí cvičí v Liberci. Chemici se učí, jak reagovat na únik látek

Jak reagovat při chemických či radiologických únicích nacvičuje na velitelsko štábní úrovni v těchto dnech v Liberci zhruba 60 armádních chemiků z pěti zemí světa. Cílem je také zjistit kompatibilitu tuzemských systémů se zahraničními partnery.

„Abychom si rozuměli nejenom jazykově, ale rozuměly si i naše systémy," uvedl velitel česko-britského velitelství brigády radiační, chemické a biologické ochrany pro Spojenecký sbor rychlé reakce (ARRC) Radek Malina.

V Liberci se mezinárodní desetidenní cvičení na štábní úrovni nazvané Yellow Cross koná jednou do roka. Letos přijeli vojáci z Kanady, Polska, Velké Británie a Dánska. Za dopoledne musí řešit až deset různých simulovaných incidentů. „Učíme se, jak reagovat na veškeré úniky nebezpečných látek," dodal Malina.

Velitelství v Liberci vzniklo v roce 2008, jeho úkolem je sjednotit koncepci ochrany proti zbraním hromadného ničení v rámci ARRC a velet přiděleným jednotkám v operaci. „Voják ze štábu musí být schopen fungovat v anglickém jazyce a řídit a velet jakékoliv chemické jednotce v prostoru operace," uvedl velitel 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce Karel Navrátil.

Liberečtí chemici letošní cvičení na velitelské úrovni využili i pro praktický nácvik, v Tisé na Děčínsku úkoly ze štábu plní asi 100 vojáků a v Liberci-Radčicích dalších 30.

Přímo v kasárnách dnes jedna skupina odběru vzorků cvičila, jak postupovat, pokud by vojáci prověřovali nelegální sklad pro výrobu chemických bojových látek. „Máme tam neškodné simulanty bojových chemických látek, které jsou používané na bojišti," uvedl velitel odběrného týmu Petr Svítil. „Ve spojení s laboratoří se vyhodnotí, jaké látky je třeba odebrat k forenzním účelům. Pak jsou odebrány, zabaleny a odeslány dalším složkám," řekl Svítil.

Výcvik je podle něj na několik let. „Je to dlouholetý proces, než může voják říci, že je skutečně dobrý v této činnosti," dodal Svítil.

Liberecká chemická jednotka patří v Česku mezi elitní, je zařazená do sil rychlé reakce NATO. Podílela se i na výcviku chemiků jiných armád, například Kuvajtu, Afghánistánu, Indie, Jordánska nebo Srbska. Aktuálně je 12 chemiků na půlroční misi v Iráku. V dalších letech by se mělo vybavení jednotky zlepšit o modernější průzkumná vozidla pro zjišťování radiace, chemických a biologických látek. Armáda se chystá nakoupit 80 těchto vozidel za více než pět miliard korun, polovina je určena pro Liberec.

Autoři | Foto KVV Liberec

Štítky cvičení, chemici, vojáci, armáda, Liberec, Australian Resources Research Centre, NATO, Kanada, Polsko, Velká Británie, Dánsko, Indie, Česko, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci z pěti zemí cvičí v Liberci. Chemici se učí, jak reagovat na únik látek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.