Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Knihovna zrušila přednášku protiimigračního aktivisty Hampla. Kniha prosazuje nenávistné postoje, řekla ředitelka

Hodně emocí vzbudilo zrušení přednášky Petra Hampla v liberecké knihovně. Známý protiislámský a protiimigrační aktivista chtěl v Liberci ve středu představit svou novou knihu Prolomení hradeb, která se právě těchto témat týká. Knihovna ale pouhé dva dny předem akci zrušila.

Kontroverzní knihu vydalo hnutí Naštvané matky známé podobnými postoji, jaké má Petr Hampl. Část knihy přitom dává konkrétní kroky, jaké mohou podnikat běžní občané, co chtějí ubránit svou civilizaci.

„Obsah knihy a názory, které jako Naštvané matky prezentujete na Facebooku, se neslučují s názory zastávanými knihovnou,“ napsala v emailu zakladatelce hnutí Naštvané matky Evě Hrindové ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková.

Podle ní zřejmě měla knihovna akci zrušit dříve. „Omlouvám se, že je to takto na poslední chvíli, ale byla jsem delší dobu v zahraničí a neověřila jsem si řádně všechna fakta,“ dodala ředitelka v emailu, který Hrindová zveřejnila na svém facebookovém profilu.

V posledních dnech do knihovny dorazila řada negativních ohlasů z řad čtenářů, kteří nechápali, jak se taková akce může v liberecké knihovně konat. „Zrušení besedy byla reakce na četné negativní ohlasy čtenářů. Kniha pana Hampla prosazuje výrazně xenofobní a nenávistné postoje. Knihovna by jistě měla poskytnout prostor k diskusi, ale rozhodně ne podněcovat a podporovat takové nálady ve společnosti," řekla serveru Aktuálně Konvalinková.

Na facebooku liberecké knihovny se po zrušení přednášky strhla mela. Část lidí knihovnu podporuje a oceňuje ji za to, že podobné autory na své půdě nechce. „Krajská vědecká knihovna si udržuje úroveň a je naprosto legitimní odmítat přednášky lidí, kteří manipulují s fakty, jak se jim zlíbí. Většina z nás si neumí ověřovat informace, čehož lidé jako Petr Hampl (a mnozí názorově podobní politici ve Sněmovně) zdatně využívají. Jsem vděčný, že knihovna těmto manipulátorům neposkytuje prostor,“ napsal na profil knihovny Erik Green.

Druhá část lidí ale zrušení přednášky považuje za cenzuru a návrat do totality. „Byl jsem na pana Hampla zvědavý a na besedu jsem se těšil. Vysvětlení paní ředitelky mi připomělo dobu bolševické normalizace, strach o příspěvky z EU, směšná cenzura. V době, kdy se v Brně propaguje nechutné porno zakázat besedu s člověkem, který varuje před nebezpečím nenávistné ideologie je zbabělost. Na besedu mohli přijít i odpůrci a slušně diskutovat,“ myslí si Jan Bartoš.

Zda přednáška Petra Hampla v Liberci proběhne není jisté, podle vyjádření Evy Hrindové se nyní hledá náhradní prostor.

Autoři | Foto

Štítky knihovna, Liberec, KVKLI, přednáška, Petr Hampl, xenofobie, migrace, Islám, kniha, Facebook, Evropská unie, Jan Bartoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna zrušila přednášku protiimigračního aktivisty Hampla. Kniha prosazuje nenávistné postoje, řekla ředitelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.