Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj připravuje projekt za sto milionů. Střední školy budou bezbariérové

Další střední školy v Liberci a Jablonci nad Nisou budou bez bariér. Liberecký kraj připravuje úpravy budov a výstavbu výtahů, které by usnadnily pohyb studentů s postižením po školních budovách. Na projekt, jehož náklady se odhadují na 100 milionů korun, chce získat dotaci z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ).

„Je mi líto, že peníze z programu nemůžeme použít i pro střední školy v České Lípě, Semilech nebo Jilemnici," řekl informoval krajský radní pro školství Petr Tulpa.

I tak bude podle něj projekt finančně poměrně náročný. Bezbariérovost by díky němu mělo získat 16 středních škol. „Vybírali jsme školy velmi pečlivě, většinou jsou to gymnázia a střední průmyslové školy. Někde vzniknou vnitřní výtahy, jinde musí být vnější tubusy. Jsou ale i školy, které ten bezbariérový přístup nebudou mít, protože jsou stavebně velmi složité, jako třeba liberecká stavební průmyslovka," řekl Tulpa.

Projekty už jsou podle Tulpy připravené, kraj jen čeká na výzvu, která by měla být na podzim. Podobné úpravy podle něj školy potřebují, i když na nich většinou studují tak jeden nebo dva žáci s nějakým tělesným handicapem. „Možná někdo řekne, že je to neadekvátní využívání peněz, ale myslím si, že bezbariérovost patří k moderní škole a uvítají to i pedagogové, ale také například veřejnost, která do školy zamíří," dodal.

Liberecký kraj investuje v posledních letech do modernizace a zateplení středních škol stamiliony korun. Největším projektem je vybudování osmi center odborného vzdělávání dohromady za 582 milionů korun, z toho zhruba sto milionů by měl kraj zaplatit ze svého. Centra by měla zlepšit podmínky pro výuku zejména odborných a technických předmětů ve školách.

Největší objem peněz jde do Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci, kde za téměř 87 milionů korun vzniká centrum odborného vzdělávání pro strojírenství a elektrotechniku. Další centra budou ve Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu, dvě centra pro vzdělávání v oblasti služeb a pro strojírenství a informatiku budou v České Lípě.

Zlepší se podmínky pro výuku technických oborů i na středních školách v Turnově, Jablonci nad Nisou, ve Vysokém nad Jizerou nebo na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky bezbariérový vchod, střední školy, Liberecký kraj, vchod, střední škola, projekt, Liberec, Jablonec nad Nisou, peníze, Petr Tulpa, Česká Lípa, Semily, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravuje projekt za sto milionů. Střední školy budou bezbariérové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.