Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Ještědu přibudou dvě nové naučné stezky. Povedou přes sjezdovky

Na Ještědu v Liberci přibudou další dvě naučné stezky nazvané Mlynářská a Pivovarská. Povedou přes sjezdovky v lyžařském areálu a budou na nich zastavení s informacemi o regionu a místní výrobě piva a mouky.

„Obě stezky vznikají přímo ve skiareálu Ještěd na stávajících sjezdových tratích, které lyžaři znají ze zimy tak, aby co nejméně zasahovaly do přírody a poskytovaly nádherný výhled na Liberec a okolí," uvedla za provozovatele areálu řekla Renata Balašová.

Stezky budou začínat na dolní stanici lanovky Skalka s výjezdem na vrchol, odtamtud se zájemci vydají směrem dolů nebo po hřebenu a končit budou opět u dolní stanice. Trasy se dají jít i opačným směrem do kopce. Za úspěšné zvládnutí trasy bude dávat skiareál například palačinku nebo pivo.

Podle Balašové budou odměny souviset s náplní stezek. „Z mouky se dělají palačinky a pivo je odměna dle Pivovarské stezky. Nabídka odměn bude platná po celou dobu prázdninového denního provozu lanovky Skalka," uvedla.

Stezky skiareál otevře poslední školní den, v pátek 29. června, kdy budou mít všechny děti přepravu lanovkou zdarma.

Na Ještědu už několik naučných stezek je, asi nejznámější se jmenuje Terasy Ještědu. Je dlouhá deset kilometrů a vede po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene. Stezka má 12 zastavení, která návštěvníky seznamují především s geologií a geomorfologií hřebene, ale také s historií lanovky, ještědských chat, hotelů a pomníčků.

Další stezku s 16 zastaveními vybudovaly Lesy ČR a je určená hlavně pro děti. Hravou formou je seznamuje se životem lesa. Vede ze sedla Na Výpřeži pod Ještědem asi tři kilometry z kopce dolů do Ostašova - Horní Suché. Nové stezky mají napomoci oživit dění ve skiareálu i v letním období.

Příští týden, v pátek 22. června, se na Ještědu koná úklidová akce, do níž se může zapojit i veřejnost. „Každý, kdo pomůže chránit přírodu na Ještědu, obdrží od skiareálu Ještěd celodenní skipas na nadcházející lyžařskou sezonu 2018/2019 a denní jízdné pro celou rodinu v létě," uvedla Balašová. Úklidová akce začne v 9:00.

Autoři | Foto Ski Ještěd

Štítky Ještěd, naučné stezky, Liberec, areál, naučná stezka, lanová dráha, Lesy České republiky, sjezdovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu přibudou dvě nové naučné stezky. Povedou přes sjezdovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.