Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město nechalo opravit technologii Home credit areny. Operace vyšla na 7,5 milionu

Dvě kogenerační jednotky, které zajišťují technologický chod celé liberecké arény i přilehlých sportovišť, muselo nechat město opravit. Zařízení prošlo kompletní servisní prohlídkou po předepsaných hodinách provozu. Radnici oprava vyšla na 7,5 milionu korun a to ještě výrazně ušetřila.

Díky veřejné soutěži se cena opravy a výměny už dožitých dílů snížila o asi 4 miliony korun. „Další úspory jsme dosáhli díky tomu, že technický dozor zajistili pracovníci našeho Odboru majetkové správy. Nemusíme tak platit externí firmu, což by nás stálo další statisíce korun,“ řekl náměstek primátora Tomáš Kysela.

Na servisní zásah dohlíželi také odborníci od rakouského výrobce zařízení, kteří se postarali o dodávku nových komponentů. „Musím vyzdvihnout snahu provozovatele a našich techniků o dosažení maximální úspory a zároveň o zachování nejlepší kvality opravy. Přistoupili k tomu vysoce profesionálně,“ pochvaluje náměstek.

Servis dvou kogeneračních jednotek se musel provést po 30 tisících hodinách provozu. Proběhl na několik etap. „Mechanici museli stroje rozebrat jeden po druhým, a to proto, aby vždy jedna jednotka zajišťovala výboru elektrické energie. Přesto bylo částečně nutné pokrýt výpadek výroby nákupem elektřiny z běžné distribuční sítě,“ vysvětlil Jan Král z tiskové kanceláře radnice.

I proto se oprava naplánovala na květen, kdy je provoz v hale nižší a například hokejisté už mají po sezoně a není potřeba vyrábět led.

V technickém zázemí arény jsou umístěny dvě kogenerační jednotky s plynovým spalovacím motorem od rakouského výrobce GE Jenbacher. Důvodem pro používání kogeneračních jednotek je výrazná úspora nákladů na nákup elektřiny a vytápění.

Jednotky vyrábějí elektřinu a pohánějí další náročné technologie, jako je zejména výroba ledu a vzduchotechnika. Zbytkové teplo z motorů je využíváno pro ohřev teplé vody a vytápění nejen samotné arény, ale i přilehlých sportovních a bytových objektů.

Kogenerace se tak starají o celkově efektivnější provoz celého areálu. Případné přebytky energie se pak dodávají do elektrické sítě. Kogenerační jednotky patří mezi decentrální zdroje energie. To znamená, že výroba elektřiny a tepla probíhá v blízkosti jejich spotřeby. „Vynaložené náklady na nezbytnou údržbu se díky těmto úsporám vrátí za dva až tři roky,“ doplnil Tomáš Kysela.

Autoři | Foto MML/Jan Král

Štítky Home credit arena, arena, Liberec, hala, servis, oprava, elektřina, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město nechalo opravit technologii Home credit areny. Operace vyšla na 7,5 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.