Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec bude mít svou vlastní pohřební službu. Podle Likremu jde však o nekalou konkurenci

Liberec bude od července provozovat vlastní pohřební službu, která bude cílit hlavně na nejchudší obyvatele. Tento krok města se však nelíbí největší pohřební firmě zvané Likrem, která ho považuje za likvidační. Ta se v důsledku toho obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Místní největší pohřební firma Likrem počínání města kritizuje a označuje ho za nekalou konkurenci. Jednatel firmy Ladislav Kopal dnes řekl, že se kvůli tomu obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Právník nám doporučil, že podnět máme podat, až začne služba fungovat, zatím není co rozporovat,“ uvedl jednatel Likremu. Na úřad proto podá stížnost v srpnu. „Aby byl podnět kvalifikovaný, musíme vyjít minimálně z měsíční činnosti, abychom to dokázali popsat,“ dodal Kopal.

Liberec bude nabízet pohřby za ceny, které budou patřit mezi nejnižší v republice. Základní cena s obřadem se bude pohybovat kolem 17.000 korun. Pokud si pozůstalí neobjednají všechny služby, zaplatí méně.

Se svoji pohřební službou chce město cílit hlavně na nejchudší obyvatele, aby si mohli dovolit vypravit pohřeb pro své nejbližší, i napomoci tomu, aby přibylo pohřbů s obřadem. „My bychom chtěli motivovat občany morálně i ekonomicky, aby své zemřelé důstojně pohřbívali,“ uvedl již dříve náměstek pro sociální oblast Ivan Langr.

Ročně se v libereckém krematoriu uskuteční 2000 až 2500 kremací, pohřbů s obřadem je jen asi 230. Město by chtělo jejich počet alespoň zdvojnásobit. Podle Kopala bude město nabízet pohřby za ceny, jimž budou moci soukromé firmy jen těžko konkurovat. Už dříve spočítal, že takový pohřeb, jaký bude mít město v nabídce, by vyšel na 23.000 korun, aby soukromá firma mohla zaplatit zaměstnance a vydělala si na obnovu vybavení. „Budeme vypadat jako grázlové, protože my si na rozdíl od města musíme na všechno vydělat. Kdežto oni dají požadavek a najdou to v rozpočtu. To jsou podmínky naprosto neměřitelné,“ dodal Kopal.

Myslí si také, že služba bude pro město ztrátová. Vedoucí odboru správy veřejného majetku David Novotný to odmítá. „Doplácet na službu nebudeme, to by byla jinak nedovolená veřejná podpora,“ řekl dnes ČTK. Podle něj mají ceny spočítané tak, že si vydělají i na průběžné opravy krematoria. I to si bude město od července provozovat samo. Už dříve Novotný uvedl, že město soukromým firmám konkurovat nechce. „Nehrozí, že zkrachují. Budeme se specializovat na jeden druh pohřbu,“ řekl vedoucí odboru.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, pohřeb, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, soukromá společnost, David Novotný, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít svou vlastní pohřební službu. Podle Likremu jde však o nekalou konkurenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.