Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli suchu ubývá vody v potocích a řekách. Zemědělci čekají menší úrodu

Kvůli suchu ubývá v Libereckém kraji vody v potocích a řekách. Navzdory ochlazení a dešti v minulých dnech je řada toků téměř na suchu. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu je pár centimetrů vody na některých místech třeba v Nise, Jizerce, Jizeře, Smědé, Bulovském nebo Boberském potoce a také v Ploučnici. Na Českolipsku už na konci května zakázali odběr vody ze 17 toků. Zemědělci očekávají nižší úrodu, některé plodiny museli vyset znovu.

„Úroda řepky bude o sedm až deset metráků z hektaru nižší než loni," řekl vedoucí rostlinné výroby ZOD Brniště (dříve Zemědělské obchodní družstvo Brniště) Pavel Cihlář. Méně bude podle něj i obilí, na některých místech pšenice uschla.

Kukuřici podle něj zachránily přívalové deště v minulých dnech, paradoxně ale poškodily porosty jetele. „Za posledních pět let jsou to nejhorší porosty, které jsme měli, dokonce jsme museli 70 hektarů znovu osít," doplnil agronom. I mák vysévali opakovaně.

ZOD Brniště patří k nejmodernějším zemědělsko-potravinářským podnikům v Libereckém kraji. Hospodaří na 2500 hektarech zemědělské půdy. Jak velký dopad bude mít nižší úroda do hospodaření zemědělské společnosti, zatím nikdo odhadnout nedokáže. „Je ještě brzy," řekl ředitel Otto Forman.

„Trh většinou vyváží nižší úrodu lepší cenou, takže to nemusí být žádná katastrofa. Přestože nás sucho postihne na výnosech, tak ceny v poslední době začínají stoupat. Uvidíme, až budeme prodávat," dodal Forman.

Kvůli nedostatku vody v potocích a řekách zakázala už na konci května Česká Lípa používat vodu ze 17 potoků a řek na území 28 měst a obcí, které pod její správu spadají. Lidé nemohou brát vodu z řek a potoků k zalévání zahrad, napouštění bazénů či k zavlažování sportovišť. Kromě České Lípy to platí například i pro Doksy, Zákupy, Mimoň či Stráž pod Ralskem.

„Pokud by vodní podmínky umožňovaly odvolání zákazu, bude tak neprodleně učiněno," řekl mluvčí českolipské radnice Václav Šámal. Zákaz vyhlašuje radnice prakticky každý rok, většinou ale až o letních prázdninách.

Už na začátku května zakázali napouštění bazénů, zalévání zahrad a mytí aut vodou z veřejného vodovodu v Troskovicích na Semilsku. Zákaz bude podle obce platit zřejmě po celou letní sezonu. Zdroje vody potřebám nestačí, Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) proto tamní vodojem doplňují vodou z cisteren.

„Ve všedních dnech to jde, ale jakmile přijde víkend, tak spotřeba stoupá až pětkrát a nestačíme vodojem zásobovat," řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová. Troskovice jsou totiž oblíbenou rekreační oblastí v Českém ráji, kde o víkendech výrazně přibývá obyvatel.

Autoři

Štítky zemědělci, úroda, sucho, Liberecký kraj, potok, Český hydrometeorologický ústav, Lužická Nisa, okres Česká Lípa, Jizerské hory, Jizera, Smědá, Ploučnice, ZOD Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli suchu ubývá vody v potocích a řekách. Zemědělci čekají menší úrodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.