Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: V areálu Tatry na Ruprechtické vyroste nová výstavba. Zůstane jen rohový funkcionalistický dům

Roky prakticky nevyužívaný areál Tatry na Ruprechtické ulici nejspíš znovu ožije. Chystá se tu totiž výstavba výzkumného centra i s penzionem a kancelářskými plochami. Z původního areálu pak zůstane jen rohový funkcionalistický dům.

Právě ten celému areálu dominuje. Je z roku 1926 a v Liberci jde o jednu z mála ukázek funkcionalismu. Dnes je v něm kavárna s pražírnou.

Zbytek areálu je pak nevyužívaný a všechny stavby v něm se zbourají, místo nich zde vyroste několik domů. V jednom bude penzion, v dalších zase výzkumné centrum zaměřené na nanomateriály a hitech technologie.

„Myslím, že jde o velmi zajímavý projekt, kéž by v Liberci podobných bylo více. Vývoj nových technologií je trendem současné doby, nejde o žádnou průmyslovou výrobu, která obtěžuje okolí,“ řekl primátor města Tibor Batthyány.

Radnice projekt nejprve zamítla

Radnice přitom nejprve projekt nepovolila. Bála se, že zde vznikne ubytovna pro zahraniční dělníky. „Investor nám ale poté dal záruky, že zde nic podobného nevznikne, a tak jsme poté dali souhlas,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Tím investorem je Ještědská stavební. „Malá ubytovací kapacita je určená pro krátkodobé ubytování externích pracovníků výzkumného centra nebo zahraniční stážisty. V žádném případě nepočítá s využitím ubytovací kapacity pro sociálně slabou skupinu obyvatel,“ uvádí v prohlášení zaslaném městu.

Areál po dostavbě bude mít celkem pět domů. Vlajkovou lodí se podle investora stane původní nárožní stavba, která se stane společenským centrem celého areálu v přízemí s kavárnou, v dalších patrech s ubytováním.

Nový chodník i přechod

Další budova vznikne dostavbou té původní a uzavře se uliční hmota Ruprechtické ulice. V ní a v ještě další nové budově pak bude výzkumné centrum. V posledním objektu je pak plánováno ubytování s dalšími osmadvaceti lůžky.

Investor se také zavázal vylepšit infrastrukturu v okolí. Na své náklady tak vybuduje nový povrch v ulici Emy Destinové, nový chodník a také přechod pro chodce mezi u OSAPA.

Autoři | Foto Vizualizace/Ještědská stavební

Štítky Liberec, Tatra, areál, dostavba, nanotechnologie, dům, Tatra Trucks, výzkumné centrum, projekt, Tibor Batthyány, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V areálu Tatry na Ruprechtické vyroste nová výstavba. Zůstane jen rohový funkcionalistický dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.