Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Koupačka jen pro otužilce. Voda na sledovaných plochách je teď dobrá

Na většině přírodních koupališť v Libereckém kraji je voda stále čistá. Na začátku léta nemá podle měření hygieniků voda nejvyšší kvalitu jen v pěti sledovaných vodních plochách, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka pak znamená zákaz koupání. Měření provádí hygienici v kraji na více než 30 jezerech, přehradách a přírodních koupalištích.

Na stupni dva jsou přírodní koupaliště u kempů v Sedmihorkách v Českém ráji, Nedamově v Dubé na Českolipsku a Hamerském jezeře v Podještědí. Mírně zhoršenou kvalitu vody tam značí snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží je malé, po koupání se stačí osprchovat.

Na stupni tři je kvalita vody v Máchově jezeře na Českolipsku a v koupališti v Chrastavě u Liberce. Zdravotní problémy po koupání mohou mít na těchto místech vnímaví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti.

Na Máchově jezeře je od počátku sezony důvodem zhoršené kvality vody zvýšený výskyt sinic a v Chrastavě kolísavá kvalita přítoku, koupaliště je napojeno na Vítkovský potok.

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky koupání, koupaliště, voda, Mácháč, přírodní koupaliště, Liberec, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, Chrastava, Český ráj, Dubá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupačka jen pro otužilce. Voda na sledovaných plochách je teď dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.