Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bude Turnov samostatným okresem? Vláda ho chce přiřadit k Liberci, kraj je proti

Je velmi pravděpodobné, že se bude hýbat s okresy. Dlouhá léta se hovoří o tom, že Turnov by neměl patřit do semilského, nyní se to nejspíš změní. Vláda totiž chce Turnovsko přiřadit k Liberci, kraj je ale proti, podle rady by mělo být samostatné.

Ministerstvo vnitra připravuje nový zákon o územním členění státu. Nově respektovat existenci vyšších územně správních celků – krajů. Základním prvkem má být správní obvod obcí s obecním úřadem s rozšířenou působností a musí se vždy respektovat skladebnost ve smyslu: obec – ORP – okres – kraj.

Horsší už je to ale podle kraje s rozdělením ORP. „Záměr přiřadit ORP Turnov k okresu Liberec vnímám jako nejhorší možné řešení. To, že by vznikl mimořádně velký okres Liberec a mimořádně malý okres Semily, by bylo z pohledu zajištění veřejné správy nešťastné. Rada kraje proto podpořila vznik samostatného okresu Turnov,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Právě Turnovsko je pro Liberecký kraj největší problém. Správní obvod ORP Turnov nyní spadá do 3 okresů (Semily – 21 obcí, Liberec – 13 obcí, Jablonec nad Nisou – 3 obce), což neodpovídá požadovanému principu skladebnosti, kdy ORP musí být nyní součástí jen jednoho okresu.

„Ministerstvo vnitra navrhuje problém vyřešit tak, že by ORP Turnov spadalo do okresu Liberec. Toto je pro město Turnov a 36 obcí jeho správního obvodu nepřijatelné, což obce vyjádřili usneseními svých zastupitelstev,“ dodal mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Rada Libereckého kraje by upřednostnila územní členění státu bez jeho okresní složky ve smyslu: obec – ORP – kraj. Materiál bude ještě projednáván na červnovém zasedání krajského zastupitelstva a přijaté usnesení bude zasláno ministerstvu vnitra, které je gestorem připravované zákona o územním členění státu.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Turnov, okres, Liberecký kraj, Liberec, ministerstvo vnitra, Semily, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude Turnov samostatným okresem? Vláda ho chce přiřadit k Liberci, kraj je proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.