Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Proměna za tři sta milionů začala. Teplárna mění devět kilometrů ztrátového potrubí

V Liberci začala výměna starých parovodů za nové horkovody. Jde o první část projektu, který má do budoucna revitalizovat teplárenskou síť ve městě. Během následujících dvou let dojde k výměně více než devíti kilometrů potrubí, modernizací projde jedna síť od teplárny směrem do Ruprechtic a Pavlovic. Teplárnu vyjde na 320 milionů korun.

Současné parovody jsou velmi ztrátové, po jejich výměně teplárna na nákladech ušetří zhruba čtvrtinu. „Ušetřenými prostředky zaplatíme investici a samozřejmě se může snížit cena tepla pro koncového spotřebitele,“ řekl místopředseda představenstva Teplárny Liberec Petr Heincl.

Aktuálně vyrobí teplárna asi 1000 terajoulů, 650 prodá zákazníkům, zbytek jsou ztráty. „Ztrátu pak o 85 terajoulů snížíme,“ dodal. Heincl.

Revitalizace první větve začala v Pavlovicích, dělníci se postupně budou přibližovat teplárně. Celkem se vymění 9,6 kilometru potrubí. „Podstatnou část budeme dělat až příští rok, letos to bude 1,5 kilometru," řekl generální ředitel firmy Tenza Michal Hrubý.

Projekt je nastavený tak, že tam, kde je potrubí pod zemí, bude i nadále pod zemí a tam kde vede nad zemí, zůstane nad zemí. Výjimkou je koryto řeky Nisy v centru města. „Tam půjdou trubky pod zem,“ uvedl Heincl.

Pro město je projekt důležitý z několika hledisek. Zmodernizuje zastaralou teplárenskou síť, zlevní se teplo a navíc bude moci konečně využít koryto Nisy. „Otevírají se před námi skvělé možnosti. Projekt náplavky už nyní připravuje Kraj před svým sídlem,“ okomentoval primátor Tibor Batthyány.

Snížení za cen se ale nejspíš projeví až v dalších letech. „Začneme splácet úvěr, co si na modernizaci bereme," řekl místopředseda představenstva.

Modernizace sítě také přinese komplikace lidem, kteří žijí v bezprostředním okolí. Nemělo by ale jít o nic velkého. „Budou to jen běžné komplikace v rámci dopravní dostupnosti," řekl Hrubý.

Ohroženy nebudou ani dodávky tepla. „Nelze vyloučit drobné výpadky při přepojování, nemělo by to ale mít zásadní vliv na tepelný komfort uživatele,“ vysvětlil Heincl.

Zahájení projektu předcházelo tři roky dlouhé jednání akcionářů, tedy města a společnosti MVV Energie CZ. „Je to další krok k tomu, aby cena za teplo byla v našem městě maximálně 550 korun za gigajoul. Byly to tři roky náročných jednání s Teplárnou a MVV, ale cena tepla klesá už tři roky za sebou,“ uvedl náměstek primátora Jan Korytář, který jednání za město vedl.

Autoři | Foto

Štítky Teplárna, Liberec, potrubí, parovod, horkovod, projekt, teplo, Pavlovice, Ruprechtice, Tibor Batthyány, Jan Korytář, Lužická Nisa, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna za tři sta milionů začala. Teplárna mění devět kilometrů ztrátového potrubí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.