Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká Lípa koupí vyhořelý Kounicův dům za 1,9 milionu korun

Česká Lípa koupí vyhořelý Kounicův dům za 1,9 milionu korun. Koupi zchátralé památky už schválili zastupitelé. Sdružení sportovních svazů České republiky za něj původně chtělo 4,9 milionu korun. Podle odhadu, který si nechala zpracovat radnice, je hodnota domu s pozemkem ještě o dva miliony vyšší. Přesto se částka zastupitelům zdála příliš vysoká.

Dům před třemi lety vyhořel a od té doby chátrá. Městu se nakonec podařilo vyjednat nižší cenu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí radnice Václav Šámal.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům byl vybudován jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století v něm byl Svazarm.

Současný majitel prostory pronajímal několika menším subjektům, samo Sdružení sportovních svazů ČR tam sídlo nemělo. Před třemi lety ale dům vyhořel. Oheň vypukl na střeše, příčinou byly svařovací práce na střešní konstrukci. „Jsem ráda, že konečně došlo ke shodě a Kounicův dům bude patřit městu. Až uzavřeme smlouvy a dům bude převedený do majetku města, neprodleně zahájíme práce vedoucí k tomu, aby nedocházelo k další destrukci této památky. Zároveň si budeme muset vyžádat posudek statika, abychom měli zcela jasno, jak na tom to, co po požáru z domu zbylo, po třech letech je," řekla starostka Romana Žatecká (ČSSD).

O využití rozsáhlého objektu se zatím ve městě vedou diskuse. „Myslím si, že vzhledem k poloze, ale i rozloze celého pozemku, by měl Kounicův dům sloužit dětem," řekl místostarosta Juraj Raninec (ODS). Přestěhovat by se do něj mohl podle něj Dům dětí a mládeže Libertin. „Ale třeba i akvárium, které je nyní v OD Banco," dodal Raninec.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Kounicův dům, Česká Lípa, dům, Česko, Juraj Raninec, Svazarm, Sdružení sportovních svazů České republiky, Romana Žatecká, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa koupí vyhořelý Kounicův dům za 1,9 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.