Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čeští turisté uvízli na Matterhornu. Na tísňovou linku se dovolali do Liberce

Takový telefonát na krajském operačním a informačním středisku Libereckého kraje ještě neměli. Dovolal se sem člen trojice českých turistů, kteří uvázli na hoře Matterhorn v nadmořské výšce přes 3200 metrů nad mořem ve velmi špatném počasí.

Jejich situace byla velmi špatná. V době ohlášení ve 20.37 na místě události panovalo nevlídné počasí, pršelo a teplota vzduchu byla okolo 2°C. „Volající oznámil, že jsou všichni promrzlí, vyčerpaní a nemají sil na návrat do horské chaty Refuge Duc des Abruzes ál Oriendé, odkud na výstup nastupovali,“ popsal mluvčí hasičů Daniel Mlčoch.

Podle něj operační technik Tomáš Fotr ve spolupráci s operačním důstojníkem Danielem Jarolímem ihned vytěžil nezbytné informace o místě ubytování (městečko Breuil-Cervinia), směru výstupu, nadmořské výšce a nezbytné GPS souřadnice volajícího.

„Na základě vytěžených údajů se podařilo velmi přesně lokalizovat polohu české skupiny, ta se v té době nacházela v nadmořské výšce 3200 metrů,“ dodal mluvčí.

Záchranné práce pak koordinovalo generální ředitelství hasičů s policií. „Ve 21:49 hodin operační důstojník zpětně kontaktoval oznamovatele a k radosti všech zjistil, že všichni tři čeští občané byli zachráněni pomocí vrtulníku,“ popsal Mlčoch.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Matterhorn, tísňová linka, hasiči, HZS LK, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští turisté uvízli na Matterhornu. Na tísňovou linku se dovolali do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.