Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Rušno kolem Lesáku. V pátek se otevírá, řeší se uhynulé žáby i dopouštění vody

Už v pátek se po dlouhých peripetiích otevře Lesní koupaliště. Poslední dny je ale roky zanedbávaný areál středem pozornosti komunálních politiků na sociálních sítích. Ať už šlo o žáby, které na Lesáku uhynuly, nebo cisterny, které těsně před slavnostním aktem do koupaliště naváží vodu.

Obnova Lesáku vzbuzuje emoce vlastně už od chvíle, kdy koupaliště v roce 2001 přestalo fungovat. Od té doby areál chátral a v roce 2007 se uzavřel úplně. O jeho obnově se vždy pouze mluvilo. Vznikaly i projekty na revitalizaci areálu, nakonec ale po komunálních volbách vždy vše utichlo.

Za svůj si projekt vzal ekonomický náměstek Jan Korytář a vzhledem k situaci na radnici všechno jako po másle rozhodně nešlo. Koaliční politici se hádali mezi sebou, rada města několikrát neschválila peníze na úpravy areálu, celý případ je tak velmi nepřehledný.

Jde rekonstrukce koupaliště přes mrtvoly?

A politici na sebe útočí i na sociálních sítích. Ve středu 4. července zveřejnil náměstek primátora Ivan Langr na svém facebookovém profilu text a fotografie o uhynulých žábách na koupališti. „Příprava Lesního koupaliště se opravdu nezastaví před ničím a jde doslova přes mrtvoly. V tomto případě přes mrtvoly obojživelníků, kteří jsou u nás chráněni zákonem,“ psal v emotivním postu ještě před pár měsíci kolega Korytáře, dnes šestka na kandidátce Starostů.

Pozastavil se nad tím, že přímo v Lesáku uhynuly nejméně desítky žab, které se z koupaliště nedokázaly dostat ven. „Jene Korytáři, asi nejsi přímým viníkem celé věci, ale jsi za to jednoznačně politicky zodpovědný a žabí mrtvoly jdou i na tvůj účet,“ dodal Langr.

„Ano, k úhynu několika desítek malých žabek došlo, mrzí mě to. Nevím, zda je to tím, že nemohly vylézt z nádrže, nebo byly slabé či nemocné. Není to ale nic neobvyklého, příroda s tím počítá, proto také jedna samička naklade stovky vajíček. Mnohá vyschnou, stanou se potravou jiných živočichů, dospělosti se dožije jen několik z nich,“ reagoval poté Jan Korytář.

Podle něj naopak opravené koupaliště dalo možnost k vylíhnutí několika set žabek. „Já osobně, mnozí návštěvníci koupaliště i pracovníci Komunitních prací Liberec jsme také vlastnoručně několik set drobných žabek vyndali ven. Stejně tak pracovníci záchranné stanice Archa. Tedy vzato čistě pragmaticky, lesák se nestal jen pohřebištěm několika desítek, ale zejména rodištěm několika set nových nejspíše skokanů a ropuch,“ dodal.

Cisterny dopouští vodu

O pár dní později se pak na profilu Genus plus objevily fotky cisteren, které do koupaliště přilévají vodu. Ty pak sdílel i primátor Tibor Batthyány a opět se rozproudila živá diskuse. „Po travním koberci za statisíce tu máme další perličku! Napouštění Lesního koupaliště (průtokového koupaliště!!). Už toho mám vážně plné zuby,“ rozohnil se primátor.

Rozpaky u mnoha lidí vzbudil především fakt, že na cisterně je nápis pitná voda. Ta v ní ale podle Korytáře nebyla. „Je to voda z Harcovského potoka, tedy ne pitná a není placená z peněz města,“ bránil se na profilu primátora a později i na svém Jan Korytář. Kdo tedy cisterny platí, to i přes řadu dotazů neuvedl.

Podle něj se voda z koupaliště používala na zalévání trávy, hladinu proto bylo potřeba doplnit. „Bylo dlouho sucho a část vody se použila na kropení trávníku. Vodu jsme samozřejmě napustili již na jaře, tehdy jí bylo dost,“ dodal.

Co bude dál? Koupaliště se v pátek ve 13 hodin slavnostně otevře pro veřejnost. I čtenáři Drbny se tak na vlastní oči mohou přesvědčit, jak to celé dopadlo.

Autoři | Foto Facebook Jan Korytář a Ivan Langr

Štítky Lesní koupaliště, koupaliště, Liberec, Lesák, Jan Korytář, žáby, Ivan Langr, primátor, Tibor Batthyány, sociální síť, Noemova archa, Genus Plus, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušno kolem Lesáku. V pátek se otevírá, řeší se uhynulé žáby i dopouštění vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.