Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Voda se pomalu zhoršuje, koupat se dá ale stále skoro všude

Zhoršená kvalita vody je v Libereckém kraji hlavně v přírodních koupalištích na Českolipsku. Výbornou ji mají čtyři z devíti vodních ploch, které sledují hygienici. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Liberci. V ostatních částech kraje nejsou na stupni jedna jen dvě koupaliště, kvůli sinicím ale není vhodný ke koupání rybník u kempu Sedmihorky v Českém ráji.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Na Českolipsku je na stupni tři od začátku sezony kvůli sinicím Máchovo jezero.

„Voda vydržela ve stejné kvalitě až doteď," uvedl za letovisko Vladimír Reichert.

Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v jezeře pokaždé osprchovali. Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti.

Sprchovat by se měli lidé po koupání i na dalších čtyřech místech na Českolipsku, jež mají mírně zhoršenou kvalitu vody. Konkrétně jde o koupaliště v Horní Polici, Nedamově u Dubé, Jablonném v Podještědí a v Hamerském jezeře. Jsou na stupni dva a riziko zdravotních obtíží je malé.

V dalších částech Libereckého kraje kvůli přemnoženým sinicím není vhodný ke koupání rybník Bažantník v Sedmihorkách. Kvalitu vody tam hygienici označují stupněm čtyři. Na stupni tři je od začátku sezony koupaliště v Chrastavě u Liberce, důvodem je kolísavá kvalita přítoku.

Autoři | Foto

Štítky koupání, přehrada, voda, sinice, koupaliště, okres Česká Lípa, Liberec, Liberecký kraj, Sedmihorky, Krajská hygienická stanice, Český ráj, Máchovo jezero, Horní Police

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda se pomalu zhoršuje, koupat se dá ale stále skoro všude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.