Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pozemky po bývalé Textilaně jsou na prodej. O koupi uvažuje i Liberec

Mezi zájemce o devítihektarový areál v centru města, kde dříve stávala továrna Textilana, se možná zařadí i Liberec. Na základě úterního rozhodnutí radních si město nechá zpracovat dva znalecké posudky ke stanovení ceny.

„Je to pravděpodobně poslední možnost, jak by se město mohlo k těmto pozemkům, které dlouhodobě leží nevyužity v samém centru, dostat a přímo ovlivnit podobu areálu," uvedl náměstek primátora Ivan Langr. Jakou cenu areál ve tvaru L může mít, neví. Měly by to ukázat posudky.

Před 15 lety největší volnou plochu v širším centru stotisícového města koupila v dražbě za 90 milionů korun nizozemská společnost Liberec Real Estate. Do jejího holdingu patří pozemky dodnes, aktuálně jsou na prodej. Radnice ví o šesti jiných zájemcích, z toho by dva měli být vážnější.

Zda Liberec skutečně bude usilovat o nevyužívaný areál, rozhodne zastupitelstvo na svém zasedání v září.

Textilní továrna se v této oblasti nacházela zhruba dvě století, na začátku 19. století ji založil Johann Liebieg. Za minulého režimu se proslavila pod názvem Textilana. Ještě na počátku 90. let 20. století byla největším výrobcem vlněných tkanin v republice, výroba v ní skončila v roce 2001, když Textilana nebyla schopna splácet své závazky.

V dalších letech se prováděla demolice takřka všech budov v areálu, jako poslední přišel na řadu v roce 2005 osmdesátimetrový tovární komín. Zůstala stát pouze budova bývalé soukárny v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice, která ve 30. letech 20. století dostala cenu za průmyslový design.

Nizozemský holding plánoval, že místo textilky vybuduje obchodní a zábavní centrum za 1,2 miliardy korun. Nakonec svůj záměr neuskutečnil. Jiné využití pozemku se nenašlo, nejčastěji se mluvilo jako o místu vhodném pro byty či výstavbu nové nemocnice.

Podle Langra by městu mohlo toto území sloužit jako územní rezerva například pro budoucí zahradní čtvrť. „Mohla by být kombinací bydlení, sociálních služeb a vzdělávání," dodal.

Autoři | Foto

Štítky Textilana, Liberec, pozemky, dražba, prodej, pozemek, Ivan Langr, Johann Liebieg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozemky po bývalé Textilaně jsou na prodej. O koupi uvažuje i Liberec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.