Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec chce zpět pozemky po bývalé Textilaně. Cenu určí posudky

Radnice by ráda vykoupila pozemky po bývalé Textilaně, které před třinácti lety prodala holandskému investorovi. Mělo tu vzniknout nákupní středisko, k tomu už ale nikdy nedošlo. Nyní jsou ale pozemky znovu na prodej a zájem o ně je.

„Na radě jsme se těsnou většinou shodli, že pozemky jsou strategické. Teď už víme, že jsme mohli být mnohem více aktivnější, kdybychom věděli, že možnost vykoupit pozemky je, což jsme ne všichni tušili,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Oznámení, že pozemky jsou na prodej, mělo na magistrát dorazit už před několika měsíci, jenže někde zapadlo. A tak město do nákupu vstupuje na poslední chvíli. „Podle první reakce z realitní kanceláře bych řekl, že ještě žádná smlouva uzavřená nebyla,“ věří Langr.

Rada města proto schválila vytvoření dvou znaleckých posudků, které určí cenu pozemků po bývalém areálu. O dalším postupu by mělo rozhodovat zastupitelstvo v září. „Věřím tomu, že to stihneme,“ řekl Langr.

Ten moc nechce mluvit o tom, co by na místě bývalé továrny mělo vyrůst. „Základním předpokladem je ty pozemky získat a mít vliv na to, co se tam bude dít,“ myslí si.

Město by ale rádo nad územím udrželo vliv i v případě, že jej koupí někdo jiný. „Mohli bychom se s budoucím investorem dohodnout na odkupu části pozemků, které jsou ve veřejném zájmu, to je například park, který by tam mohl vzniknout. Pak bychom s investorem mohli začít jednat o zapojení města do infrastruktury aby se území udělalo společně,“ navrhuje ekonomický náměstek primátora Jan Korytář.

Jak šel čas s Textilanou

Textilku zde založil Johann Liebieg ve druhé polovině 19. století a šlo o největší textilní továrnu na severu Čech. Navrhli ji významní architekti Max Kühn a Heinrich Fanta. Textilka se ale v devadesátých letech dostala do problémů a nakonec přestala fungovat. V roce 2003 a 2004 došlo k její demolici, což těžce nesly generace lidí, kteří tu pracovali. O rok později šel k zemi i symbol továrny – komín s logem Textilana. Zbyl jen jediný dům, takzvaný Blaupunkt, ze kterého je dnes ruina. Holandský investor měl s areálem velké plány, mělo tu vyrůst moderní obchodní centrum s hotelem. Jenže mezitím v Liberci vyrostly další obchodní domy a areál začal pustnout. Nyní se areál probouzí, město ho chce zpět, údajně jsou ale další zájemci, kteří s ním mají své plány.

Autoři | Foto

Štítky Textilana, Liberec, pozemky, prodej, pozemek, investor, Ivan Langr, továrna, Johann Liebieg, Heinrich Fanta, Max Kühn, Jan Korytář, Blaupunkt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce zpět pozemky po bývalé Textilaně. Cenu určí posudky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.