Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Airbnb je levnější než jiné servery. Prodávám přes něj apartmány, říká hoteliér Lukáš Pytloun

Skrze aplikaci Airbnb si můžete rezervovat pokoj v hotelu, ale také pronajmout celý byt. Sežene tak ubytování za pár stovek korun i za několik tisíc. Soukromí pronajímatelé ovšem na rozdíl od hotelů neodvádí za ubytování žádné peníze.

Pokoj za 200 korun na noc i luxusní chalupu v Jizerských horách za 5000 korun na noc je možné pronajmout v Libereckém kraji prostřednictvím aplikace Airbnb. Na výběr je více než 300 míst a jejich počet roste.

Liberecký kraj je přitom regionem, který má podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) v přepočtu na obyvatele největší kapacitu ubytovacích zařízení. Platformu nevyužívají k pronájmu pokojů jen soukromí majitelé bytů či chalup, ale i provozovatelé některých penzionů a hotelů.

„Platforma Airbnb je levnější než jiné servery zaměřené na ubytování, provize je menší, takže je i my využíváme, apartmány prodávám přes Airbnb,“ řekl majitel hotelové řetězce Lukáš Pytloun, který provozuje osm hotelů a dva penziony. Sám aplikaci využívá, když jezdí na dovolenou.

“Ne vždy chci bydlet v hotelu. Když jedu s rodinou a chci mít soukromí, pronajmout si třeba dům někde v Itálii na týden. Koukám i na Airbnb, abych nespal někde v hotelu,“ dodal. Za konkurenci občasné pronajímatele nepovažuje, i když se mu nelíbí, že většinou neplatí z příjmů daně a neodvádějí obcím poplatky za ubytování. Za mnohem větší problém ale považuje, když někteří vlastníci mají byty jenom na podobný pronájem.

„Hlavně v Praze musí být pro sousedy hrozné, když se vedle každé tři dny mění osazenstvo, které často tvoří mladí, kteří přijíždějí za alkoholem a holkama,“ poznamenal. Proto by uvítal omezení takových pronájmů, jako je tomu v některých evropských městech. Ani Petr Šmaus ze společnosti Ještěd, která mimo jiné provozuje hotel na vrcholu libereckého Ještědu, nepovažuje pronájmy prostřednictvím Airbnb za problém.

„Každý zákazník si může vybrat, jestli si chce pronajmout byt, nebo chce využít služeb hotelu, vnímám to jako rozšíření služeb pro turisty, je to jiná kategorie,“ řekl Petr Šmaus. I pro ně podle něj platí stejná pravidla, pokud jde o poplatky za ubytování a daně. „Jen je nikdo nevymáhá, což je špatně,“ poznamenal Šmaus.

Na poskytovatele těchto služeb se zřejmě v budoucnu zaměří liberecká radnice. Ubytovatelé v krajském městě odvádějí 15 korun denně za každého ubytovaného hosta, soukromí pronajímatelé ale nic neplatí. „Neměl by to být takový problém je obeslat, kontakty jsou na internetu. Nemyslím si, že by to splatilo naše dluhy, ale podívat bychom se na to měli,“ řekl ČTK náměstek primátora Jan Korytář.

Je ale podle něj třeba také posoudit, zda by administrativa spojená s vymáháním poplatků nebyla pro město finančně náročnější než příjem z poplatků. Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace loni podle informací Airbnb meziročně vzrostl o více než polovinu na 1,02 milionu. Celkem loni firma vyplatila českým hostitelům bezmála dvě miliardy korun. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.

Autoři | Foto flickr.com

Štítky ubytování, Airbnb, aplikace, poplatky, daně, hotel, Lukáš Pytloun, Český statistický úřad, poplatek, Praha, Liberecký kraj, Česko, Jizerské hory, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb je levnější než jiné servery. Prodávám přes něj apartmány, říká hoteliér Lukáš Pytloun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.