Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Armádní náčelník Opata: Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu

Česká armáda chce v Afghánistánu dopadnout strůjce sebevražedného útoku, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. Pomáhat jim budou koaliční partneři ze spojeneckých sil. České televizi to řekl náčelník generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Podle televize plánuje armáda ke hledání kompliců útočníka využít hlavně vojáky, kteří již v Afghánistánu jsou.

"Bude nás zajímat, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražedného atentátníka a kdo celou tu věc řídil. Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu," řekl Opata ČT. Podle něj to bude stát měsíce úsilí analytických a zpravodajských týmů. "Včetně našich koaličních partnerů, protože ta hrozba se netýká jen České republiky," doplnil.

V dalším rozhovoru pro ČT Opata uvedl, že viníky útoku, pokud budou dopadeni, by mohl čekat soud v Afghánistánu. "Jedna z alternativ je i to, že Afghánistán je právní stát, který má svou justici," řekl. Nyní je ale podle Opaty těžké předjímat, jak celá věc dopadne. Uvedl také, že mezi českými vojáky na základně v Bagrámu není nikdo, kdo by se chtěl předčasně vrátit domů. "Podle mých informací všichni chtějí dokončit svou práci zhruba do poloviny měsíce října," podotkl. Opata půjde na pohřby všech tří padlých vojáků, dodal.

Trojice českých vojáků padla v neděli během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu. Podle zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského armáda ve čtvrtek obdržela k útoku prvotní oficiální zprávu z koaličního velitelství. Zpráva podle něj potvrdila, že se jednalo o dobře připravenou léčku.

První část patroly, která sesedla z bojových vozidel, čítala šest vojáků. Za úkol měli, připravit prostor, který byl určen k provedení operačního úkolu. Podle České televize šel v čele šestičlenné hlídky americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a za nimi dva afghánští vojáci. V boční ulici hlídka narazila na mladíka, na kterého začal štěkat služební pes. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka. Češi se s připravenými zbraněmi začali k mladíkovi přibližovat. "A v té době se ten atentátník odpálil," řekl Muránský ČT. Při výbuchu byli vážně zraněni také oba afghánští vojáci a americký voják.

Autoři | Foto army.cz

Štítky Afghánistán, armáda, voják, umrtí, Aleš Opata, Česká televize, Armáda České republiky, Česko, Bagrám, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní náčelník Opata: Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.