Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Demolice Kováku opět zrušena. Kauza se táhne už pět let

Chrastava na Liberecku už pět let usiluje o demolici zchátralé ubytovny Kovák. Budova je více než osm let prázdná, chátrá a ohrožuje okolí. Místní stavební úřad opakovaně zbourání objektu vlastníkovi nařídil, Krajský úřad v Liberci ale vždy rozhodnutí zrušil a vrátil řízení na začátek. Radnice se kvůli tomu už loni obrátila na Nejvyšší správní soud. Dokud ale kraj řízení nezastaví, nemůže se soud věcí zabývat.

Poslední rozhodnutí krajského úřadu dostala radnice ve středu, už potřetí nařízenou demolici úředníci zrušili a řízení vrátili na začátek. „Ministerstvo pro místní rozvoj přitom ve svém rozhodnutí letos na jaře krajskému úřadu jasně nařídilo, aby v případě, že zjistí, že demolice podle stavebního zákona není možná, tak aby spolu se zrušením rozhodnutí o demolici řízení zastavil, aby se město mohlo bránit u soudu," řekl starosta Chrastavy Michael Canov.

Stavební úřad ale má o věci rozhodovat znovu, Canov proto znovu podal podnět na ministerstvo, aby ve věci rozhodlo. Ubytovna Kovák byla postavena v 70. letech minulého století pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční.

Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen. Majitel se ho pak pokoušel prodat, ale neúspěšně. Před dvěma lety přišel s projektem přestavět zchátralý dům na malometrážní byty. Projekt za 27 milionů korun ale zastupitelé odmítli. Nevěřili, že by tam znovu nevznikla ubytovna.

Radnice chce, aby zchátralý objekt zmizel, obává se, že by rozpadající se stavba mohla někoho vážně zranit, nebo i zabít. Podle posledního rozhodnutí krajských úředníků ale stačí vybourat závadné části, jako je výplňové zdivo, a nechat základní skelet, který bude možné využít. „To by ovšem vedlo k ještě větší nebezpečnosti stavby. U obnaženého železobetonového skeletu by se bezpochyby snížila jeho celková tuhost a statická odolnost a zrychlila jeho koroze," řekl starosta, který se obává, že by skelet lákal především děti k horolezeckým kouskům. „Bylo by jen otázkou času, kdy se tam někdo zabije pádem z výšky," dodal.

Autoři | Foto Chrastava

Štítky Kovák, Chrastava, demolice, ubytovna, krajský úřad, Nejvyšší správní soud České republiky, Liberec, Liberecký kraj, Michael Canov, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice Kováku opět zrušena. Kauza se táhne už pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.