Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zmizelý Liberec se vrací. Výstava v archivu představí hospody, městské čtvrti i rok 1968

Velký zájem veřejnosti vzbudila výstava Státního archivu v Liberci s názvem Zmizelý Liberec. Ta skončila před prázdninami a na starých fotografiích představovala liberecké hospody, čtvrti i osudové okamžiky roku 1968. A tak se nyní výstava vrací, vidět ji můžete až do konce října.

„Potěšil nás mimořádný zájem veřejnosti zhlédnout další část historických fotografii města. Po skončení výstavy se nám po celé prázdniny množily dotazy, zda si lze unikátní snímky ještě prohlédnout. Proto jsme se rozhodli po letní přestávce výstavu znovu zpřístupnit. Dáme šanci těm, kteří k nám v červnu nemohli přijít,“ uvedl ředitel archivu Robert Filip.

Výstava je rozdělena na tři části, představuje liberecké hospody, městské čtvrti a srpen 1968. „Vracíme se k srpnové okupaci 1968, ale také se podíváme se na legendární hospody nebo do městských čtvrtí. Snímky z roku 1968 patří k těm, které se rok co rok pravidelně objevují. A zvláště letos byla připomínka srpnové okupace silná,“ říká kurátorka výstavy Jana Pažoutová.

Podle ní jde u unikátní fotografie. „Naše snímky jsou jiné. Před několika lety jsme obdrželi darem dva svitky negativů ze srpna 68. Dárce pan Zdeněk Jůzl je měl od svého otce, který sloužil v libereckých kasárnách jako voják základní služby. Filmy našel v roce 1969 při jedné z vycházek v příkopu u silnice. Jestli je někdo ze strachu odhodil, schoval nebo ztratil, se asi nedozvíme. Pro archiv jsou však cenným příspěvkem k historii města, protože nabízí další pohled na smutné události zachycené objektivem neznámého fotografa. Letos jsme snímky veřejnosti ukázali vůbec poprvé,“ dodala.

Druhá část výstavy představuje legendární liberecké hospody U města Žitavy, U města Norimberku, Střelnice, U Vávrů nebo oblíbený výletní cíl Městský lesík. Vystavené fotografie zachycují také městské části Doubí, Františkov, Hanychov, Ruprechtice, Rudolfov, Růžodol, Vratislavice, Machnín a další obce, připojené ve 20. století k Velkému Liberci.

Expozice Zmizelý Liberec 2018 - město na starých fotografiích bude v libereckém archivu přístupná do konce letošního října. A to v pondělí a ve středu od 8 do 16:30. V úterý, ve čtvrtek a v pátek je z provozních důvodů nutné předchozí objednání na sokaliberec@soalitomerice.cz nebo telefonicky na telefonu 488 577 812. Na státní svátek 28. září bude zavřeno.

Autoři | Foto Státní archiv Liberec

Štítky archiv, výstava, zmizelý Liberec, Liberec, hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmizelý Liberec se vrací. Výstava v archivu představí hospody, městské čtvrti i rok 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.