Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z Vesce zmizí ubytovna pro zahraniční dělníky. Místo kolejí bude inkubátor

Univerzitní koleje v liberecké čtvrti Vesec budou moci v budoucnu sloužit jako provozovna pro výzkum a vývoj nových technologií. Umožní to změna územního plánu, kterou dnes schválili výraznou většinou zastupitelé Liberce. Napomohlo tomu, že univerzita přislíbila ukončení provozu problematické ubytovny pro agenturní dělníky, kterou v areálu provozuje.

„Smlouva končí ke konci roku a už ji prodlužovat nebudeme. Je to už domluvené i s agenturou," řekla mluvčí Technické univerzity Liberec Barbora Jónová.

Areál ve Vesci ze 70. let minulého století už škola pro ubytování studentů nepotřebuje. Jejich zájmu stačí modernější koleje v Harcově, kde je v šesti pavilonech přes 3000 lůžek. Ve Vesci má univerzita vyčleněné jen čtyři pokoje pro studenty s postižením, jinak areál funguje jako ubytovna. „Současná využitelná kapacita je 180 lůžek a za posledních pět let je průměrně využito 120 míst denně," uvedla Jónová.

Dlouhodobé ubytování ve Vesci využívají agenturní zaměstnanci ze zahraničí, kteří do Liberce přijíždějí za prací. To se nelíbí lidem, kteří v této lokalitě bydlí. Podle zastupitele Jaromíra Baxy (Změna pro Liberec) si stěžují na narušování veřejného pořádku a občanského soužití. Problémy jsou s opilci, kteří znečišťují veřejné prostranství, obtěžují ženy a slovně i děti. Ubytovaní pod vlivem alkoholu se pohybují také okolo základní školy, zdravotního střediska a fotbalového hřiště.

Podle Baxy navíc univerzita dosud provozovala ubytovnu v rozporu s územním plánem. „Legalizujete stávající stav, který místní poškozuje a který si nepřejí," řekl. Nakonec i Baxa ale hlasoval pro schválení změny územního plánu, příslib univerzity považuje za dostatečný.

Areál vnímá univerzita jako rezervu pro budoucí rozvoj. „Definitivní plány do budoucna ještě nemáme, ale zvažujeme prostor využít jako start-up inkubátor," dodala Jónová.

Autoři | Foto TUL

Štítky Koleje, ubytovna, Vesec, inkubátor, TUL, univerzita, Liberec, územní plán, Jaromír Baxa, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Vesce zmizí ubytovna pro zahraniční dělníky. Místo kolejí bude inkubátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.