Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ANKETA: Konec bílých tygrů v ZOO? Nikdo je teď odtud určitě nebude odvážet, zní ze zahrady

Velké haló se strhlo ohledně budoucnosti bílých tygrů v liberecké ZOO. Skončí jejich chov? Nebo bude normálně pokračovat? V nejbližších měsících a nejspíš i letech se nic nezmění a tygři budou nadále jedním z hlavních taháků. Sama zahrada ale chce otevřít diskusi, zda chov těchto šelem nadále zachovávat.

O budoucnosti bílých tygrů podle zástupců zahrady rozhodnuto není. „Situace je taková, že bílé tygry u nás množit nemůžeme. Museli bychom zvýšit počet zvířat, upravit šelminec,“ řekl ředitel zahrady David Nejedlo. Podle něj navíc chov bílých tygrů nijak nesouvisí s ochranou přírody. „Bílý tygr není chráněný, narozdíl například od tygra sumaterského,“ dodal.

Chov bílých tygrů pak přináší řadu komplikací. „Jsou to v podstatě nemocná zvířata, anomálie, která nemá v přírodě šanci přežít,“ vysvětluje hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar. Podle něj zoologické zahrady procházejí vývojem. „Generace libereckých šimpanzů vyrůstaly v plenkách, dnes už ale nic takového není možné,“ dává příklad Melichar.

I když tedy definitivní rozhodnutí nepadlo, názor ze zahrady je jasný, bílé tygry dál nemnožit a nechat v Liberci dožít současný pár. „Určitě to není tak, že je v nejbližší době naložíme a odvezeme pryč,“ ujišťuje Melichar.

Celosvětový ústup chovu bílých tygrů

Podle něj se od chovu bílých tygrů v zoologický zahradách ustupuje celosvětově. „Když jsme tu měli naposledy dvě mláďata bílých tygrů, nikdo je ani nechtěl. Zájem o ně projevovali pouze cirkusy nebo obchodníci se zvířaty a s nimi bychom úplně spojováni být nechtěli,“ řekl Melichar.

„Zoo dnes nemohou být zvěřincem rarit. Toto poslání se nejen naplnilo, ale již několik let se přežívá a je kontraproduktivní,“ vysvětlil ředitel Nejedlo. Sám věří, že ani bez bílých tygrů návštěvnost nijak dramaticky neklesne. „Zvýšila se vždy jen s mláďaty tygrů, jinak je prakticky stejná,“ dodal.

Právě možnost, že by chov tygrů v Liberci skončil, vyvolala bouřlivou reakci veřejnosti. Vznikla dokonce petice, kterou už podepsalo přes tisíc lidí.

Zahrada tak chce v nejbližších dnech a týdnech komunikovat s veřejností. Ráda by zrekonstruovala celý šelminec a například rozšířila chov lvů. Další možností je také chov ostrovního tygra sumaterského, který je kriticky ohrožený. „Sebevědomá a dobře fungující zahrada by neměla mít marketing postavený na bílých tygrech,“ dodal hlavní zoolog.

Měla by liberecká ZOO ukončit chov bílých tygrů?

Celkem hlasovalo923 čtenářů

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, zoo Liberec, bílí tygři, chov, tygr, zahrada, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Konec bílých tygrů v ZOO? Nikdo je teď odtud určitě nebude odvážet, zní ze zahrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.