Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ze Semil zmizela kontroverzní mozaika s komunistickými symboly

Z náměstí v Semilech zmizela po letech kontroverzní mozaika s komunistickými symboly - srpem, kladivem a rudou hvězdou. Zatím ji skrylo lešení, postupně ale zmizí pod novou zateplenou fasádou. O jejím zakrytí rozhodli městští radní už před třemi lety, stalo se to ale až nyní. Radnice chtěla mozaiku sejmout a uložit do muzea.

„To se ale nepodařilo, zateplení ji ale rozhodně nezničí,“ řekla semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). „Celé se to posunulo, protože jsem chtěla, aby mozaika zůstala zachovaná. Měli jsme tu odborníky, protože jsme ji chtěli z fasády sundat, zkoušeli jsme to, ale nepovedlo se. Tak jsme ji důkladně nafotili a zabezpečili jsme ji tak, aby byla překrytá, ale nezničila se. Přes mozaiku samotnou bude dřevěná konstrukce, aby ji to neponičilo," dodala starostka.

Kontroverzní mozaika zdobila průčelí jednoho z domů na hlavním náměstí od 70. let. Po revoluci byla zhruba 20 let zakryta billboardem. Když firma přestala platit, reklamu odstranili a několik let se diskutovalo, co s mozaikou. Několikrát o jejím osudu hlasovalo městské zastupitelstvo, na odstranění se však neshodlo.

Mozaikou se dokonce před sedmi lety zabývala i policie, případ ale odložila protože podle policistů není mozaika propagací komunismu. Výtvarné dílo tak na zdi zůstalo, jen bylo doplněno citátem George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat."

Autoři | Foto Ubytování Semily

Štítky Semily, mozaika, komunismus, symboly, Lena Mlejnková, George Santayana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Semil zmizela kontroverzní mozaika s komunistickými symboly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.