Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oslavy Ještědu v Liberci byly tentokrát ve vesmírném stylu

Ve vesmírném stylu byly sobotní oslavy 45. výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd. Pořadatele k tomu inspirovaly reakce lidí, kteří vidí dominantu Liberce i Libereckého kraje poprvé.

„Když se někdo, kdo Ještěd nikdy neviděl, blíží k Liberci, tak vždy je reakce taková, že nám tady sedí raketa na kopci," uvedla radní kraje Květa Vinklátová, který je jedním z organizátorů oslav. Příchozí si tak mohli na vrcholu kopce dát vesmírné palačinky či kosmickou limonádu, tvořit v mimozemských kreativních dílnách či si pořídit fotografii ve vesmírném fotokoutku.

Obnovené pokoje

Návštěvníků dnes bylo řádově tisíce, místy nebylo uvnitř objektu k hnutí. Lidé přicházeli pěšky, přijížděli na kole či auty, dali se vyvézt lanovkou. Velký zájem byl podobně jako v minulých letech o prohlídku vysílače. „Je to jediný den v roce, kdy mají lidé možnost se podívat do prostoru laminátového pláště," uvedl provozovatel hotelu Petr Šmaus.

Hotel a vysílač na Ještědu

Základní kámen hotelu a vysílače Ještěd byl položen před 50 lety, patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Stavba je národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Od té doby do něj investovaly zhruba stejnou částku.

Plno bylo také v pokojích hotelu, kam měli lidé možnost nahlédnout. Vidět mohli i jeden ze dvou pokojů, které loni získaly původní podobu z doby otevření Ještědu v roce 1973. Když jsou volné, bydlet v nich chce podle Šmause zhruba polovina hostů. Nejplnější bývá hotel v pátek a sobotu.

„Jarní a letní termíny jsou objednané na půl roku až rok dopředu," uvedla manažerka hotelu Milena Lánská. „Znám ale lidi, kteří chtějí u nás být, když je šance, že padá zmrzlý led z věže na plášť Ještědu. To si chtějí užít," dodala. Podle ní mezi ubytovanými převládají Češi, z cizinců jde nejčastěji o Němce.

České radiokomunikace do Ještědu od roku 2000 investovaly asi 85 milionů korun, stavba ale potřebuje další obnovu, jež si podle odhadu vyžádá 200 milionů korun. Investovat se musí do technologických i stavebních částí, největší problémy jsou se vzduchotechnikou a opláštěním. „Připravuje se detailní architektonická studie, ta by měla odpovědět na všechny otázky spojené s pietní obnovou," řekl Tomáš Sova z Českých Radiokomunikací.

Studie by měla být hotová do roka a půl. „Na jejím základě může vzniknout projektová dokumentace pro stavební povolení," dodal Sova.

Autoři | Foto Hotel Ještěd.

Štítky Ještěd, oslavy, oslavy Ještědu, Liberec, vysílač, styl, hotel, Liberecký kraj, Světové dědictví UNESCO, slavnost, Květa Vinklátová, České Radiokomunikace, kopec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy Ještědu v Liberci byly tentokrát ve vesmírném stylu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.