Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ušijte tašku a pomozte tak lidem, kteří hledají práci

Liberecké centrum Kašpar se benefiční akcí snaží podpořit své klienty, tedy osoby, kteří obtížně hledají práci. Nejedná se ovšem jen o dlouhodobě nezaměstnané, ale také o maminky po mateřské dovolené nebo osoby se syndromem vyhoření. Akci Ušij tašku, zaměstnej člověka, můžete podpořit i vy.

Benefiční akci na podporu lidí, kteří obtížně hledají práci, připravuje na listopad liberecké centrum Kašpar. Už nyní pro ni začalo získávat tašky, které lidé vlastnoručně ušijí. Kampaň nazvanou Ušij tašku, zaměstnej člověka, pořádá Kašpar popáté, řekla koordinátorka benefice Petra Hottmarová.

Zájem o benefiční akci Kašparu, který nabízí rekvalifikační kurzy a poradenství, každoročně roste. Tašky na nákup, do města nebo do společnosti šijí podle Hottmarové lidé z celé republiky. „Občas je dostáváme i ze Slovenska. Loni se jich sešlo 499 a toto číslo bylo zapsáno v České knize rekordů,“ uvedla. Centrum by rádo loňský rekord překonalo.

„Zatím se nám jich sešlo kolem 30,“ řekla Hottmarová. Po zkušenostech z předchozích let předpokládá, že nejvíce jich dostanou v závěru kampaně. Loňská benefice, která se konala tradičně v galerii Lázně v Liberci, vynesla skoro 100.000 korun. Peníze centrum podle koordinátorky použilo na dofinancování služeb pro lidi, kteří obtížně hledají zaměstnání. Liberecký Kašpar pomáhá od roku 2005 hledat uplatnění na trhu práce převážně ženám po rodičovské dovolené, dlouhodobě nezaměstnaným a lidem nad 50 let.

„Ročně máme 150 až 200 klientů,“ uvedla Hottmarová. Pomoc podle ní potřebují lidé i dnes, kdy je rekordně nízká nezaměstnanost. „Je totiž velký problém, když se píše, že pro každého je práce všude dost,“ uvedla koordinátorka. Podle ní se nabídka práce nepotkává s tím, co chtějí lidé dělat.

„Protože každý nemůže pracovat v montovnách. Máme také mezi klienty i vysokoškolsky vzdělané, kteří jsou vyhořelí. A když se snaží najít nějaké nižší pozice, než na jakou mají kvalifikaci, tak se na to zaměstnavatelé koukají s nedůvěrou,“ uvedla. Podle ní se to projevuje i na sebedůvěře klientů. „Když slýchají od rodiny, svých známých: jakto že si práci nemůžeš najít, když je jí všude dost. A oni se opravdu snaží a chtějí pracovat, tak se jen utvrzují v tom, že jsou špatní. Takže se snažíme napravit i tyto předsudky, že je to normální, a nemusí se za nic stydět,“ dodala Hottmarová.

Autoři | Foto Centrum Kašpar

Štítky práce, Kašpar, centrum, tašky, ušij tašku, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ušijte tašku a pomozte tak lidem, kteří hledají práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.