Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stavěla barikády, pracovala v čokoládovně. Město má další stoletou Liberečanku

Sté narozeniny oslavila 22. září oslavila Marie Svobodová. Liberec tak má další občanku, která překročila tuto magickou věkovou hranici. Ve města přitom žije až od důchodového věku. Její životní příběh je ale hodně rozmanitý.

Maria Svobodová se narodila 22. září 1918 a mládí prožila u orlické přehrady ve Starém Sedle. Poté bydlela v Praze a Ústí nad Labem. „Napřed pracovala v čokoládovně, během války v nemocniční pojišťovně a poté dlouhé roky působila na personálním oddělení,“ řekl Jan Král z tiskové kanceláře magistrátu.

Na její oslavu přišlo padesát lidí a gratulovali ji i zástupci města. „Vyprávěla, jak ji v Praze zastihlo Pražské povstání, jak pomáhala stavět barikády a jak bylo riskantní procházet ulicemi s připnutou českou trikolorou. Prozradila dokonce rodinné tajemství, a sice že je šlechtického původu, údajně z rodu Schwarzenbergů, kteří právě na Orlíku pobývali. Rodina Schwarzenbergů se kdysi dokonce postarala o opravu jejich vyhořelého domu,“ dodal mluvčí.

Dnes nejraději háčkuje a barevnými zvonečky obdarovává svoji rodinu. A má přitom plné ruce práce, vždyť na oslavě se sešlo příbuzných rovných padesát.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Marie Svobodová, radnice, narozeniny, oslava, sto let, Liberec, Praha, Schwarzenbergové, Jan Král, Vodní nádrž Orlík, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavěla barikády, pracovala v čokoládovně. Město má další stoletou Liberečanku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.