Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město za chybu při získání Uranu od státu bude platit čtyři miliony. Rozhodli o tom zastupitelé

Liberec za administrativní chybu v souvislosti s bezplatným získáním budovy Uranu od státu zaplatí pravděpodobně sankci 3,9 milionu korun. Dohodu se státem ve čtvrtek schválili zastupitelé města. Liberci hrozila pokuta až 18,65 milionu korun plus úroky.

„Je to dohoda mezi městem, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a ministerstvem financí na úrovni náměstka ministryně. Dokud to ale ministryně nepodepíše, tak to definitivní není," řekl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Jde o spor, který se táhne několik let. Liberec chtěl úplné odpuštění pokuty, protože žádná škoda nevznikla, ministerstvo financí s tím ale nesouhlasilo. Liberec pochybil tím, že dal v roce 2010 budovu Uran do zástavy České spořitelně. Byl to jeden z mnoha objektů, jimiž se rozhodlo město ručit za dluhopisy v hodnotě dvou miliard korun. Porušení podmínky nezaregistroval tehdy nikdo v orgánech města ani na ministerstvu financí, které muselo vydání dluhopisů a zástavy schválit. Všimli si toho úředníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v roce 2012.

Stav Uranu

V horším technickém stavu než Uran není v Liberci žádná budova, v níž jsou úředníci města. Nebezpečný pro své okolí je hlavně obvodový plášť, který je z tzv. boletických panelů. Kolem budovy je i ochranné lešení, aby z ní nic nespadlo na chodník, který vede z centra k vlakovému nádraží.

Liberec pochybení napravil v roce 2014, od toho se také podle primátora odvíjela vypočtená sankce. „Po dlouhých vyjednáváních jsme se shodli, že by sankce měla být jen za dobu, kdy byl Uran v zástavě. Protože jsme podnikli kroky k tomu, abychom situaci napravili, k žádné škodě nedošlo a stálo nás to nemalé prostředky vyvázat ze zástavy," dodal.

Původně stanovená pokuta, bezmála 19 milionů korun, odpovídala zůstatkové hodnotě budovy stanovené znalcem. K nižší částce se dospělo vydělením 20 lety, na kdy se město zavázalo, že nezřídí zástavní právo, a vynásobením čtyřmi lety za dobu, kdy byla budova v zástavě. Sedmipodlažní budovu u autobusového nádraží na třídě 1. máje získal Liberec bezúplatně od státu v roce 2005 pod podmínkou, že kancelářský objekt bude sloužit jen pro výkon státní správy a město ho nesmí ani částečně pronajmout neziskovým organizacím.

Rozlehlá budova z roku 1969 je ve špatném stavu, náklady na opravu budou podle stavebně technického průzkumu kolem 150 milionů korun. S ohledem na stav příprav ale oprava začne nejdřív v roce 2020. Město má v Uranu asi 180 zaměstnanců, vedle městské policie tam je i odbor sociální péče a část agendy dopravy.

Autoři | Foto

Štítky Uran, Liberec, stát, chyba, sankce, zástava, Ministerstvo financí České republiky, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Tibor Batthyány, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město za chybu při získání Uranu od státu bude platit čtyři miliony. Rozhodli o tom zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.